Luttekepoort

Op de plek waar ooit de middeleeuwse Luttekepoort stond, ontwerpt Van Hoogevest Architecten nu een nieuw icoon voor Harderwijk. Een markante cortenstalen uitkijktoren vormt een moderne interpretatie van de historische situatie.

Na tweehonderd jaar

Op de plaats van de afgebroken Luttekepoort komt nu, na bijna tweehonderd jaar, een nieuwe poort. In vorm is deze een afgeleide van de oorspronkelijke: een rechthoekige toren met kantelen. De holle structuur is opgetrokken uit roestkleurig cortenstaal. De stadsmuur en de nieuwe poort horen bij elkaar en vormen visueel één geheel, tegelijkertijd is het verschil in ouderdom duidelijk te zien in materiaal en ontwerp. Het staal contrasteert subtiel met de stenen stadsmuur, en het oppervlakte van de nieuwe toren is geperforeerd met een patroon dat aansluit op de geschiedenis van Harderwijk. 

In ere hersteld

De Luttekepoort is een van de poorten van vestingstad Harderwijk die de geschiedenis niet hebben doorstaan. Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten, in dezelfde eeuw werden een stadsmuur en stadspoorten aangelegd, waaronder de Luttekepoort. Dat werd de rijkst uitgevoerde poort, bestaande uit een voorpoortje, een buitenpoort met twee hoge torens en een vierkante binnenpoort met het uiterlijk van een burcht. Naast de binnenpoort stond een kleine munitietoren als onderdeel van de stadsmuur. Het bouwwerk werd in 1673 door de Fransen opgeblazen, in 1824 werden de laatste restanten gesloopt. Wat over is gebleven: een deel van de stadsmuur en de munitietoren. Bewoners van Harderwijk hebben zich de afgelopen jaren ingezet om de poort in ere te herstellen.

Passend in de omgeving

De nieuwe poort sluit aan op de omgeving en het straatbeeld. De munitietoren is ingezet als entree naar de nieuwe poort, de bestaande raam- en deuropeningen in het gebouw zijn benut voor entree en lichtinval. Een wenteltrap leidt de bezoeker via de munitietoren naar de eerste verdieping van de poort. De façade van de poort is beneden meer opengewerkt om ruimte te bieden voor omliggende winkels en monumenten, aan de veldzijde is de toren juist gesloten om de voormalige functie van vestingwerk te benadrukken. De lichte constructie laat de oorspronkelijke fundering van het gebouw ongemoeid. Zo vormt de nieuwe Luttekepoort met respect voor de ruimtelijke geschiedenis een open en publieke entree tot de stad.

De lichte constructie laat de oorspronkelijke fundering van het gebouw ongemoeid

Opdrachtgever: Stichting Herbouw Luttekepoort – overgenomen door Gemeente Harderwijk
BVO: 55 m2
Renders: Van Hoogevest Architecten