2009

Honderd jaar bouwen op historie

in 2009 bestond ons bureau 100 jaar. Voor die gelegenheid is een jubileumboek samengesteld met een overzicht van het werk van drie generaties Van Hoogevest Architecten. Ook schreven diverse auteurs uit het vakgebied over verwante thema’s van ons werk, zoals de kerkenbouw van na de Tweede Wereldoorlog en de toepassing van beeldbouwwerk van W.C. Brouwer in de vele bijzondere gebouwen van oprichter Gijs van Hoogevest.

Het boek (foto toont de omslag) is niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar nog wel bij ons!

1909

OPRICHTER GIJS VAN HOOGEVEST

Het eerste project van Gijs van Hoogevest, is het ontwerp (1909) voor een lagere School in de Bilt. Daarna volgde een hele reeks van gebouwen, die nu een monumentenstatus hebben gekregen. Belangrijke ontwerpen van zijn hand zijn het gebouwenensemble van het psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild (Amersfoort), de Julianakerk en Pensioenraad in Den Haag en het jongensinternaat in Zeist aan de Krakelingenweg (foto).

1943

zoon Teus van Hoogevest

In de oorlog studeerde zoon Teus van Hoogevest af bij de Technische Hogeschool in Delft. Zijn architectuur past in de wederopbouwarchitectuur van na de oorlog. Zoals de Adventkerk in Amersfoort. Daarnaast ontwierp hij vele scholen voor Voortgezet Onderwijs. Maar vooral bekendheid kreeg het bureau in deze naoorlogse periode door restauraties van vele kerkjes, raadhuizen en andere monumentale gebouwen. Met als belangrijk slotstuk van zijn carrière de restauratie van vijf Utrechtse Binnenstadskerken, waaronder de Domkerk (foto) en de Sint Servaesbasiliek in Maastricht

1983

zoon Gijsbert van Hoogevest

Geïnspireerd door het mooie werk van zijn vader specialiseerde Gijsbert zich tijdens zijn studie bouwkunde in Delft in de restauratie, toen voor het eerst een specialisme binnen de faculteit. Na zijn afstuderen in 1978 ging hij bij zijn vader werken en nam het bureau over in 1983. Belangrijke projecten zijn de restauratie van het Dudok Raadhuis in Hilversum, de restauratie van kasteel Amerongen en de restauratie van het Rijksmuseum Amsterdam. In 1989 is ook Carien van Hoogevest (zuster van Gijsbert) bij het bureau komen werken als architectuurhistoricus. De nieuwbouwprojecten werden ontworpen door Hans Verborg. Later werden meer architecten betrokken in het team.

2021

Van Hoogevest Architecten

Het architectenbureau groeide uit tot een breed georiënteerde groep deskundigen en een architectenteam dat werkt aan zowel nieuwbouw als erfgoedprojecten. De renovatie van het voormalige Departement van Justitie aan het Plein in Den Haag is het meest recente bijzondere erfgoedproject waaraan wordt gewerkt. Tegelijkertijd ontwerpen we nieuwe scholen (foto kindcentrum Wolfsbos) en gebouwen in de utilitaire sector. Het architectenteam is naast nieuwbouw betrokken bij het ontwerp van nieuwe toevoegingen in en aan monumentale gebouwen. Zij werken vanuit vakmanschap en zorgvuldige creativiteit, het dna dat van generatie op generatie is overgedragen.