Compacte en eigenzinnige woning in voormalig protestants kerkje in Hoogeloon

De protestantse kerk aan de Hoofdstraat 68 in Hoogeloon is een sober negentiende-eeuws zaalkerkje met topgevel en een zadeldak met dakruiter, vlakke pilasters en rondboogvensters met een houten roedeverdeling. Samen met de consistorie en pastoriewoning vormt de kerk een ensemble met een rijksmonumentale status. In opdracht van de eigenaar de Maatschappij van Welstand is de kerkzaal en aangrenzende consistorie herbestemd tot een compacte en eigenzinnige woning.

Voor de nieuwe woonbestemming is eerst het monumentale casco hersteld en zijn voorzieningen ingebracht ter energetische verbetering van het monument. De ramen kregen een achterzetbeglazing en de vloer werd geïsoleerd en voorzien van een nieuwe vloerverwarming ter vervanging van de oude verwarming via gaskachels. Bij verwijdering van de vloerafwerking werden oude tegels teruggevonden, die zijn hergebruikt en aangevuld tot de rode estrikvloer die op bovenstaande foto is te zien.

Een nieuw meubel dat los gehouden is van de bestaande structuur voorziet in een slaapkamer, badkamer, toilet, keuken en een woonkamer op verdiepingsniveau. Van hieruit is de ruimtelijke kwaliteit van het kerkje goed te ervaren. De eetkamer is ondergebracht in de voormalige consistoriekamer. De aanwezige oude bovenramen voorzien de woonkamer op verdiepingsniveau van licht en uitzicht, waardoor het een prettige en karakteristieke verblijfsruimte is geworden. Een enkel, zorgvuldig gepositioneerd raam op de begane grond zorgt hier voor extra daglichttoetreding en een visuele verbinding met de tuin. Het raam met verdiept kader op zithoogte voegt verblijfskwaliteit toe aan de keuken. Aan de buitenzijde steekt het kader uit ten opzichte van het gemetselde gevelvlak en is daarmee duidelijk als eigentijdse toevoeging herkenbaar.

Het gehele meubel is afgewerkt in eikenhout en refereert aan de houten kerkbanken die hier vroeger stonden. Het kleine balkon van indifferente monumentwaarde dat zich boven de hoofdingang bevond is verwijderd vanwege de bouwtechnisch zeer slechte staat. Dit is de ruimtelijke kwaliteit van het kerkzaaltje ten goede gekomen. Het nieuwe meubel geeft waar nodig privacy of openheid door afwisseling van gesloten en transparante vlakken. De nieuwe elementen zoals keukenblok, raamkader, kozijnen en deurbeslag zijn donker vormgegeven als een herkenbare familie, contrasterend met de lichte tinten van historische omgeving.

Nu wacht de woning nog op de nieuwe bewoners.

Fotografie Frank Hanswijk