Philipsvleugel heropend

Na een intensieve restauratie en verbouwing is de Philipsvleugel op 24 oktober 2014 heropend voor het publiek. Het herstel en de herinrichting van deze Zuidvleugel vormt het slotstuk van de renovatie van het Rijksmuseum, die in 2002 van start ging. Van Hoogevest Architecten is als restauratiearchitect 12 jaar betrokken geweest bij het grand projet "Het Nieuwe Rijksmuseum”. Bijzonder onderdeel van dit laatste restauratietraject was het ontmantelen en restaureren van de zogenaamde Bredase wand. De wand vormt onderdeel van het Fragmentengebouw van het Rijksmuseum en was decennialang verborgen achter een voorzetwand.

Het Fragmentengebouw werd in 1890 als apart museumgebouw toegevoegd aan het Rijksmuseum, naar ontwerp van Pierre Cuypers. Het gebouw is samengesteld uit fragmenten van gebouwen die in de 19de eeuw werden gesloopt. Cuypers zag de monumentwaarde van deze gesloopte gebouwen en heeft fragmenten daarvan kunnen bemachtigen. De Bredase wand is zo'n bouwfragment, afkomstig van het zestiende-eeuwse stalcomplex bij het kasteel van Breda en een vroeg voorbeeld van renaissance architectuur in Nederland. Cuypers heeft de natuurstenen onderdelen verwerkt in de oostgevel van het Fragmentengebouw. Bij latere uitbreidingen is de wand onderdeel geworden van een overdekte binnenplaats met een museale functie. Het gebouwenensemble ten zuiden van het Rijksmuseum heette de Zuidvleugel en is nu vernoemd naar Philips, die een belangrijke sponsor is.

Bij de recente herinrichting en restauratie is in de Philipsvleugel een nieuw restaurant gemaakt met  buitenterras. Het ontwerp is van Studio Linse, VHA deed de bouwvoorbereiding en begeleiding van de uitvoering. Het atrium is voorzien van nieuwe architectonische elementen naar ontwerp van Cruz y Ortiz conform de signatuur in het hoofdgebouw.

Voor meer informatie bezoek onze nieuwspagina en lees het persbericht

fotografie Luuk Kramer