Clubgebouw AMHC

In september 2011 is het nieuwe clubgebouw geopend voor de Amersfoortse Mixed Hockeyclub (AMHC). Het clubhuis heeft een bruto vloeroppervalk van 906 m² en is ontworpen door Herman Bakker in opdracht van de Stichting Hockeybeheer Amersfoort. Er zijn ook ruimtes voor buitenschoolse opvang, vergaderen en huiswerkbegeleiding gecreëerd. In die zin is het dus een breed clubgebouw.

Icoon in het landschap

Het programma is ondergebracht in een breed en transparant opgezet gebouw. Met sedumgedekte dakvlakken zoekt het aansluiting bij de landschappelijke omgeving en vormt het een krachtig icoon in de omgeving. Bepalend voor het landschappelijk karakter is de openheid van de hockeyvelden die aan de randen worden begrensd door gesloten boomgroepen. De bomen bieden dekking aan het open terrein. Dit contrast tussen open en gesloten is ook in de opzet van het clubgebouw terug te vinden. Een zware achterwand biedt een conceptuele scheiding tussen het besloten achterliggende bosgebied en de transparante voor en zijgevels met uitzicht over de open velden.

Zichtlijnen

De gesloten wand is zijwaarts verlengd en begeleidt daarmee de verkeersstromen naar binnen en naar buiten. Een stevig basement verheft de bezoeker boven het landschap en biedt een panoramisch uitzicht over de hockeyvelden. De scherp gevouwen dakvorm biedt beschutting en volgt de richtingen van het sportveld, waardoor interactie ontstaat met de omgeving. Het dak geeft het gebouw dynamiek en vormt samen met de doorlopende achterwand een vloeiende verbinding tussen de binnen- en buitenruimte. Zo ondersteunt de architectuur op een natuurlijke wijze de bewegingen van de gebruikers en ligt het gebouw sterk verankerd in de landschappelijke omgeving.

Klik hier voor de verkiezing BNA gebouw van het jaar 2011

Foto's Frank Hanswijk