17 appartementen

Dit appartementengebouw in Oudewater is in november 2014 officieel geopend en omvat 17 sociale huurappartementen. Het gebouw heeft een rechthoekige vorm met drie bouwlagen en is ontworpen in samenhang met het naastgelegen schoolgebouw. Zowel de school als het appartementengebouw zijn een ontwerp van Herman Bakker. Karakteristiek zijn het donkerrode siermetselwerk, de gele gevelaccenten in glas en zonwering, de inpandige balkons en de variatie in raamtypen.

Stedenbouwkundige situatie

Samen met de school Klein Hekendorp en de naastgelegen gerenoveerde gymzaal vormt dit woongebouw een stedenbouwkundige eenheid en ligt op de overgang van woonwijk naar park. Het gebouw is ontworpen als alzijdig gebouw met woonappartementen die ieder een eigen oriëntatie hebben. Op de hoeken bevinden zich de woonkamers met per appartement verschillende raamtypen en een daarmee samenhangende variatie aan zichtlijnen.

Indeling en accenten

Het woongebouw is opgedeeld in drie bouwdelen, gescheiden door twee trappenhuizen. De inpandige galerijen bieden bewoners volop privacy en glazen daklichten voorzien in extra daglicht zodat ook de aan deze zijde gelegen slaapkamers voldoende daglicht krijgen. Verbijzondering is gezocht via een glasprint op de glasgevels naast de hoofdentree. Ook de in reliëf gemetselde kroonlijst is een sierend element dat de drie bouwdelen verbindt tot een architectonisch geheel. Enkele hoekramen hebben een uitkragende gemetselde omlijsting en accentueren de differentiatie in raamtypen.  

duurzaamheid

De buitengevels zijn extra isolerend uitgevoerd, evenals het dak en de begane grondvloer, waardoor een hoge isolatiewaarde wordt bereikt. Op het platte dak zijn zonnepanelen aangebracht die voldoende energie leveren voor de verlichting in de algemene ruimtes en voor de werking van de lift. Door integratie van een lage temperatuur vloerverwarming en deels natuurlijke ventilatie kon een uiterst energiezuinig gebouw worden gerealiseerd.

fotografie Frank Hanswijk