Utrecht Joannes XXIII

Op 29 april 2015 is de katholieke basisschool Joannes XXIII in Utrecht officieel geopend. De school is ontworpen door Herman Bakker

Op 29 april 2015 is het nieuwe schoolgebouw Joannes XXIII in de Utrechtse wijk Overvecht officieel geopend na ruim een jaar bouwen. Deze katholieke basisschool is ontworpen door Herman Bakker als zogenaamde vreedzame school in opdracht van de Stichting Overvecht-Zuid voor het Katholiek Onderwijs (SOZKO). Joannes XXIII heeft 9 lokalen voor basisonderwijs en 2 lokalen voor voor- en vroegschoolse educatie (vve). Ook is voorzien in een speellokaal, een ouderlokaal en extra ruimte voor toekomstige uitbreiding. De gymzaal op de verdieping kan ook door de buurt worden gebruikt.

Verdieping

Vanwege de beperkte kavelruimte is gekozen voor een compacte opbouw van twee bouwlagen met gelijkwaardige gevelzijden. De hoofdentree is ondergebracht op de zuidwesthoek. Hier dragen grote stalen letters (Joannes XXIII) de uitkragende bovengelegen verdieping. Met de gevouwen dakvorm en speels oplopende daklijnen vormt het schoolgebouw een markante verschijning in de stedelijke omgeving. De okergele bakstenen gevels zijn voorzien van verschillende metselwerkverbanden. Door voorzieningen zoals een sedumbedekking en zonnepanelen op het dak heeft het schoolgebouw een EPC waarde van 0,46. Qua plattegrond zijn de klaslokalen heel verschillend en hebben mede daarom ieder een onderscheidend karakter. Gangen kunnen ook als werk en speelruimte worden gebruikt. Flexibele wanden faciliteren een multifunctioneel gebruik van de ruimte. Door de verschillend vormgegeven gevelopeningen dringt het licht diep door in het gebouw, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Fotografie Luuk Kramer