Trajectum Kinabu

In opdracht van Stichting Trajectum Novum zijn 7 zorgwoningen ontworpen voor opvang van kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Thema voor nieuwbouw was licht, lucht en ruimte. De losstaande woningen liggen in een bosrijke omgeving en hebben een paviljoenachtige uitstraling gekregen. Licht komt binnen via grote glaspartijen en vides op het zuiden.

Huiselijke sfeer

Stichting Trajectum is een organisatie voor multidisciplinaire kinder- en jeugdzorg. De 7 zorgwoningen zijn bedoeld voor residentiële behandeling op locatie Kinabu, aan de rand van de gemeente Zeist. Belangrijk uitgangspunt voor de ontwerpopdracht was de behoefte van de opdrachtgever om deze kinderen in een huiselijke sfeer te ontvangen en daarmee hospitaliseren te voorkomen.

 

 

 

 

Licht, lucht en ruimte

Het gekozen thema “licht, lucht en ruimte” was vooral ingegeven door het feit dat de bestaande wooneenheden op het bosrijke terrein donker en somber waren. De nieuwe woonunits voorzien in de gewenste ruimtelijkheid met een duidelijke verbinding tussen interieur en exterieur door middel van grote glaspuien. De plattegronden hebben een z-vormige opzet. Hierdoor is het mogelijk om ruimtes voor verschillend gebruik een eigen afbakening te geven, maar toch goed met elkaar te verbinden. Op de begane grond bevinden zich woonkamers met een vide op het zuiden en eetkamers met open keukens. De slaapkamers liggen op de verdiepingen. Twee kinderen delen een badkamer. Vanwege de doelgroep was het subtiel regelen van voldoende toezicht van belang. Vanuit het kantoor van de pedagogisch medewerkers is het leefgedeelte in één keer te overzien. Door de vide is er ook zicht op de overloop op de verdieping.

 

Twee types

De woningen voorzien in twee types. Deze zijn min of meer identiek maar ontlenen variatie aan de spiegeling en verdraaiing van plattegronden. Ook is differentiatie aangebracht door middel van kleurkeuzes en variatie in vormgeving op de tweede bouwlaag. Kleurgebruik en kleinschaligheid zorgen voor de gewenste huiselijkheid, elke woning heeft een eigen oriëntatie. De woningen hebben een paviljoenachtige uitstraling gekregen. Op een plint van metselwerk liggen twee uitkragende verdiepingen, uitgevoerd in stuukwerk en glas. De daken zijn met sedum gedekt.

Totaal gerealiseerd bvo 2748 m2
Opdrachtgever Stichting Trajectum Novum
gerealiseerd van april 2010 tot september 2011

Klik hier voor de verkiezing BNA gebouw van het jaar

Fotografie Frank Hanswijk