Résidence Gooiland Hilversum

Op 7 maart 2023 is het nieuwe appartementencomplex Résidence Gooiland in Hilversum geopend naar ontwerp van Van Hoogevest Architecten. Met rondgebogen gevels bekleed in ivoorwitte baksteen zoekt de nieuwbouw aansluiting bij het naastgelegen hotel-theater Gooiland, dat in 1934 werd ontworpen door architect Jan Duiker. Het complex omvat vijftig woningen, waarvan 46 huurappartementen en vier studio’s in de vrije sector, ontwikkeld in opdracht van De Lelie Groep.

Stedenbouwkundige context

Vóór de bouw van Résidence Gooiland was de locatie een open parkeerterrein voor het naastgelegen Hotel Gooiland. Nu is het parkeren ondergronds opgelost en vormt het nieuwe appartementencomplex een chique completering van het bouwblok op de hoek van de Langestraat en de Kapelstraat. Met rond gebogen bouwvolumes van vijf bouwlagen hoog en een gevelarchitectuur met repeterende hoge raamopeningen is een verfijnde, verticale belijning ontstaan. In de lange gevel aan de Kapelstraat is het middendeel lager gehouden met twee bouwlagen. De ‘inham’ in de gevel onderbreekt de massiviteit van het bouwvolume, waardoor ook aansluiting wordt gevonden bij de lagere woongebouwen aan de overkant van de Kapelstraat. Het lagere dak wordt benut als buitenterras voor bewoners.

Verrassend lijnenspel

Tussen nieuwbouw en omgeving is ruimte gelaten om de pleingevels van zowel het Hotel Gooiland als de Résidence Gooiland tot hun recht te laten komen. De appartementen, georiënteerd op de straatzijde, liggen met de entreezijde rond vides, die de ronde vormen volgen van de contouren van het gebouw. Hierdoor ontstaat een verrassend lijnenspel als je omhoog of naar beneden kijkt en komt er opmerkelijk veel licht en lucht binnen in het gebouw.

Materiaal en kleurgebruik

De ivoorwitte baksteengevels zijn voorzien van verbijzonderingen in het metselwerk door geveldelen te voorzien van bakstenen met de achterzijde als zichtzijde. Aluminium Kozijnen en hekwerken van galerijen en balkons hebben een metallic parelmoerkleur die harmonieert met de baksteenkleur. De wanden van de appartementen grenzend aan de binnenruimte zijn bekleed in hout. Bakken met beplanting zorgen voor een aangename buitenplek voor bewoners. De hoofdentree is iets opgetild boven het maaiveld en bevindt zich in de linker hoek van de korte voorgevel aan de Langestraat. De entreegevel wordt gedragen door twee met steenstrippen beklede kolommen.

Opdrachtgever De Lelie Vastgoedontwikkeling
Architect Van Hoogevest Architecten
Aannemer Bouwbedrijf Van Schaik
Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende ingenieurs
Adviseur W en E- installaties Huygen
Adviseur bouwfysica DGMR
Projectmanagement VKZ
Fotografie Studio Kastermans, Van Hoogevest Architecten