Chr. Jenaplanschool de Brug

Jenaplanschool de Brug is een karakteristiek schoolgebouw aan de Laan van Nieuw-Guinea in Utrechtse wijk Lombok. Naar ontwerp van Van Hoogevest Architecten is de school heringericht en gerenoveerd.

Het schoolgebouw heeft een gemeentelijke monumentenstatus en is in 1923 ontworpen door stadsarchitect Planjer. In het verleden is het gebouw verbouwd en uitgebreid, waardoor de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit verloren ging. De renovatie omvat niet alleen een betere inpassing van het onderwijsconcept, maar ook herstel van verloren gegane monumentwaarden.

De nieuwe vide verbindt alle verdiepingen en versterkt het monumentale karakter

Inpassen onderwijsconcept

Leerlingen komen binnen via een nevenentree, die direct uitkomt in een centrale vieringruimte. Deze ruimte vormt het hart van het Jenaplanonderwijs en fungeert ook als atelier en personeelsruimte, voorzien van een ruime keuken. Met deze nieuwe functionele opzet is tegelijk de oorspronkelijke symmetrie in het gebouw hersteld. Over de volledige hoogte van het gebouw is een nieuwe met hout beklede, halfronde vide gemaakt waardoor licht binnenvalt in het midden van het gebouw. Zo zijn spannende zichtlijnen ontstaan. In de zijvleugels bevinden zich gemeenschappelijke leerpleinen met rondom lokalen en spreekruimtes. Vanuit deze leerpleinen komt men via twee nieuwe trappenhuizen op de eerste verdieping. Ook hier is een gemeenschappelijk leerplein ingepast met rondom vier lokalen. Via een nieuwe houten trap kom je op de tweede verdieping met een extra kantoorruimte. In de gemeenschappelijke ruimtes zorgen de ronde vormen en het materiaalgebruik voor een huiselijke sfeer.

Herstel ruimtelijke structuur

Door de inpassing van een centrale ruimte waar zowel de hoofdentree als de nevenentrees op uitkomen, is de oorspronkelijke ruimtelijke structuur hersteld. In de lokalen zijn de verlaagde plafonds verwijderd waardoor de grote raampartijen weer over de volledige hoogte in het zicht zijn gekomen. De oorspronkelijke raamkozijnen met roedeverdeling zijn voorzien van isolatieglas en weer net zo te openen als vroeger. De geschilderde lambriseringen in de lokalen verwijzen naar het oorspronkelijke kleurenpalet van blauw-groen geglazuurde tegeltjes.

Kleuronderzoek

Op basis van kleuronderzoek is aan de buitenzijde de oorspronkelijke kleurstelling hersteld op ramen en kozijnen. Passend bij de originele Amsterdamse Schoolstijl van Planjer zijn nieuwe deuren ontworpen voor hoofd- en nevenentrees. Door de slimme inpassing van twee nieuwe trappenhuizen konden de stalen noodtrappen tegen de buitengevel worden verwijderd. Met deze renovatie is tegelijk met de herinrichting voor de Brug, de monumentale kwaliteit van dit schoolgebouw weer zichtbaar geworden. Een markant gebouw in de wijk.

Opdrachtgever PCOU Willibrord
Architect Van Hoogevest Architecten
Projectmanagement ABC Nova
Adviseur Installaties Galjema B.V. Technisch Adviesbureau
Adviseur Constructie Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Aannemer PHB West
Directievoering/Toezicht Draaijer + Partners
Programma Christelijke Jenaplanschool De Brug met een bvo van 1283 m2
Fotografie Frank Hanswijk