Raadhuis Dudok

Dudok's Raadhuis is één van de eerste jonge monumenten die een integrale restauratie onderging. Om de schade te kunnen herstellen conform het oorspronkelijk ontwerp is veel onderzoek gedaan

Met het raadhuis van Dudok in Hilversum vestigde Van Hoogevest Architecten zijn reputatie als restauratie-expert voor jonge monumenten. Stadsarchitect Willem Marinus Dudok ontwierp het raadhuis dat in 1930 werd geopend. Zowel de architectuur als het interieur, de meubels en de tuin werden door de architect als Gesamtkunstwerk ontworpen. Het restauratieplan ging uit van behoud van de hoge monumentwaarde van het  Dudokconcept.

Bouwtechnische problemen structureel oplossen

Bij de bouw van het raadhuis koos Dudok vaak een esthetische oplossing voor bouwkundige constructies. Zo werden gietijzeren regenpijpen werden weggewerkt in de muren en ontbraken ontsierende, maar bouwkundig noodzakelijke dilatatievoegen. Gevolg was dat het raadhuis ernstig in verval raakte. Een structuele oplossing van bouwkundige problemen en behoud van het Dudokconcept waren belangrijke uitgangspunten voor restauratie. De torenkop was zo vervallen dat deze geheel opnieuw moest worden opgebouwd. De gescheurde bakstenen gevels zijn vervangen in een nieuwe buitenschil van speciaal gebakken bakstenen. Na de constructieve ingrepen is ook het interieur in de originele staat hersteld. Nieuwe installaties konden worden weggewerkt en alle interieurelementen, zoals lampen, meubels en wandbespanningen zijn gerestaureerd met behulp van specialisten.

 

 

 

Het restauratieproject, dat afgerond werd in 1996, is bekroond met de Europa Nostra Award.

Restauratie van andere Dudokmonumenten

De geslaagde restauratie van het raadhuis was aanleiding voor restauraties van andere Dudok-monumenten in Hilversum, zoals de Nienke van Hichtumschool (1929), de Snelliusschool (1930), de Rembrandtschool (1920), het pompgemaal (1919) en de hoofdtribune in het Gemeentelijk Sportpark (1919). Ook werd Van Hoogevest Architecten als Dudokspecialist gevraagd voor het begeleiden van het onderzoek naar het Collège Néerlandais in Parijs, dat Dudok in 1928 ontwierp. Hierover verscheen een publicatie bij Uitgeverij Thoth: Duok à Paris (1999) onder redactie van Carien de Boer-van Hoogevest. Momenteel (2013) is Gijsbert van Hoogevest samen met andere Nederlandse monumentenexperts lid van de adviescommissie ter begeleiding van de Franse restauratiearchitect van het Collège Néerlandais.

klik hier voor het onderzoek naar het Collège Néerlandais

Fotografie Arie den Dikken