Jubileumboek

In 2009 bestond Van Hoogevest Architecten 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan is een symposium gehouden waarbij ook het boek Bouwen op Historie is aangeboden.

In 2009 is ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een jubileumboek samengesteld Bouwen op Historie, 100 jaar Van Hoogevest Architecten, 1909 – 2009, onder redactie van Carien de Boer-van Hoogevest. Vele auteurs hebben bijgedragen aan dit boek, waaronder architectuurhistorici Ronald Stenvert en Mascha van Damme. Het boek geeft een overzicht van het werk van drie generaties Van Hoogevest. Begonnen in 1909 als klein architectenbureau in Amersfoort dat voornamelijk nieuwe scholen, kerken, kantoren, woningen en ziekenhuizen ontwierp, groeide het bureau uit tot een middelgroot architectenbureau met zowel nieuwbouw als restauratiewerk. Vooral de restauratietak kreeg bekendheid vanwege de grote kerkrestauraties, restauraties van jonge monumenten en kasteelrestauraties. De nieuwbouwportefeuille omvat veel scholen, kerken en gebouwen in de utilitaire sector.

In het overzichtsoeuvre wordt ook aandacht besteed aan de kunstenaars waar Van Hoogevest mee heeft samengewerkt, zoals ceramist en beeldbouwer Willem Coenraad Brouwer en beeldend kunstenaar Berend Hendriks (bijdragen van Claudia Thunnissen). Een hoofdstuk gaat over de wederopbouwkerken van na de Tweede Wereldoorlog (een bijdrage van Bettina van Santen), de periode waarin Teus van Hoogevest (1915-2005) zijn nieuwe kerken ontwierp. Een hoofdstuk gaat over het Amersfoortse architectuurklimaat van 1910 – 1940 (een bijdrage Max Cramer), de periode waarin Gijs van Hoogevest (1887 – 1968) zijn mooie villa’s ontwierp in het Bergkwartier van Amersfoort. En een hoofdstuk gaat over het spraakmakende restauratiewerk van Teus van Hoogevest (een bijdrage van Wies van Leeuwen) en twee hoofdstukken over het werk van Gijsbert van Hoogevest (1951), waarin zowel het restauratie als nieuwbouwwerk vanuit verschillende invalshoeken worden belichten (bijdragen van Fons Asselbergs, Marie-Thérèse van Thoor, Maarten Mesman).