IKC Berkelwijk

Door architecten Ron Verduijn en Ana Magdalinoiu is een Integraal Kindcentrum ontworpen in Leusden

Architecten Ron Verduijn en Ana Magdalinoiu hebben in oktober 2018 het Voorlopig Ontwerp voor het nieuwe Integraal Kindcentrum Berkelwijk in Leusden afgerond. Door derden zal het ontwerp verder worden uitgewerkt. In het IKC Berkelwijk worden twee basisscholen, het expertisecentrum taalschool Voila en kinderopvang Humanitas samengebracht onder één dak. Het plan voorziet enerzijds in een optimaal gezamenlijk gebruik van ruimtes, waarbij ook mogelijkheden worden geboden voor herkenning van de eigen identiteit.

Multifunctionaliteit als kernwaarde

In ieder Integraal Kind Centrum vormt multifunctionaliteit een kernwaarde. Daar waar ruimtes worden gedeeld krijgen gebruikers onverwachte kansen om met elkaar in contact te komen. Het ontwerp van Verduijn en Magdalinoiu biedt deze mogelijkheden door introductie van split level-niveaus. De diverse gebruikers zijn dichter bij elkaar ondergebracht en de afstanden tussen de verschillende klassen en leeftijdsgroepen zijn hierdoor kort. De samenhangende lange zichtlijnen bieden overzicht en faciliteren een prettige sfeer. Een optimaal multifunctioneel gebruik ontstaat ook door het maken van een helder onderscheid tussen private en publieke ruimten. Als iedere gebruiker binnen het ensemble zijn eigen ‘huis’ krijgt, waarin hij zichzelf kan herkennen, dan zal het multifunctionele gedeelte van het gebouw gaan functioneren als een ontmoetingsplein.

 

Duurzaamheid

Het gebouw is ontworpen als energieneutraal, volgens de principes van het passief bouwen. Het uitgangspunt is eenvoudig: Zorgen voor een minimale energiebehoefte en een minimaal verlies aan energie door toepassing van een optimale isolatie en kierdichting en een compacte bouwvorm. Een energielabel van A++++ moet mogelijk zijn. Daartoe is de oriëntatie van het gebouw ten opzichte van de zon bepalend voor mogelijkheden om in de winter zonnewarmte op te vangen en in de zomer warmte te weren. Uitgangspunt is low tech duurzaamheid die zowel nuchter als praktisch is. Een kind moet het kunnen uitleggen. Wij hebben een voorkeur voor natuurlijk materiaalgebruik, zoals baksteen, een gelamineerde houtconstructie, linoleum en keramische tegels.

Klik hier voor het artikel van Sibo Arbeek in Schooldomein over IKC Berkelwijk

Tekeningen Ana Magdalinoiu