EnergieSchool Jirnsum

Op 18 oktober 2013 is de nieuwe brede school in Jirnsum geopend, ontworpen en gebouwd volgens het PassiefBouwen principe, voor twee basisscholen onder één kap: de obs “It Tredde Sté” en de rkbs “Sint Radboud”. Samen delen zij een sportzaal. Het is een flexibel schoolgebouw waarin men kan groeien en krimpen. Kenmerkend is de compacte opbouw met op de begane grond de klassen voor de onderbouw en op de verdieping de klassen voor de bovenbouw.

logistiek

Er is één doorlopende strook ontworpen die dwars door het gebouw loopt met op de kopse kanten voor beide scholen een eigen entree. De leerlingen van de bovenbouw kunnen in de pauzes via trappen naar beneden, waardoor de middenstrook geen extra verkeersstromen heeft en geschikt is voor zelfstandig werken. Via grote glaspuien en een groot daklicht boven het middengebied valt het daglicht hier royaal naar binnen. De lokalen op de begane grond voor de jongste leerlingen hebben speelzolders gekregen.

Een perfect leerklimaat

De EnergieSchool is de vierde school in Nederland die is ontworpen en gerealiseerd volgens het principe PassiefBouwen.

De intelligente schil om het gebouw werkt als een thermosfles. Het gebouw is maximaal geïsoleerd en extreem luchtdicht. In de winter is er weinig energieverbruik en toch veel comfort. Er is één slim ventilatiesysteem en er kan vraaggestuurd gekoeld, verwarmd en geventileerd worden. Door de goede thermische schil zijn er geen radiatoren of vloerverwarming nodig. Met een lange grondbuis wordt de temperatuur van de bodem gebruikt voor voorkoeling en –verwarming van de verse lucht. De luchtkwaliteit wordt per lokaal automatisch geregeld. De EnergieSchool is de eerste school in Nederland die gebruik maakt van dit BaOpt-systeem, waarbij mensen geen luchtstroom meer voelen. De lucht wordt met een zeer lage luchtsnelheid kriskras door de ruimte gestuurd, hierdoor is er geen hinder van koude luchtstroom. De EnergieSchool heeft voor zowel het ontwerp als de uitvoering het certificaat PassiefBouwen gekregen.

Bruto vloeroppervlak: 1.650 m²
Gasverbruik: 5.600 m³/jaar
Energiekosten 2014: ca. € 6,70 per m²
EPC: 0,61

Klik hier voor het artikel Een perfect leerklimaat in Jirnsum uit het magazine Schooldomein
Klik hier voor het artikel Een kind snapt hoe het werkt uit het Friesch Dagblad
Klik hier voor de brochure Gezond leren & duurzaam presteren

Fotografie Eye Dea en Erik Stekelenburg