EnergieSchool Jirnsum

Op 18 oktober 2013 is de nieuwe brede school in Jirnsum geopend, ontworpen en gebouwd volgens het PassiefBouwen principe

Op vrijdag 18 oktober 2013 is de EnergieSchool in Jirnsum officieel geopend. In de nieuwe brede school zijn twee basisscholen ondergebracht: de obs “It Tredde Sté” en de rkbs “Sint Radboud”. Samen delen zij een sportzaal. Architect Ron Verduijn ontwierp een flexibel schoolgebouw waarin men kan groeien en krimpen. Kenmerkend is de compacte opbouw met op de begane grond de klassen voor de onderbouw en op de verdieping de klassen voor de bovenbouw.

Er is één doorlopende strook dwars door het gebouw, met aan de uiteinden een ingang, voor elke school één. De bovenbouw kan via de trappen direct naar het schoolplein, waardoor het middengebied niet met extra verkeer wordt belast: rust is belangrijk in dit gebied, waar leerlingen zelfstandig kunnen werken. Via grote puien en een groot daklicht boven het middengebied valt het licht royaal naar binnen. Boven de lokalen van de onderbouw zijn speelzolders gecreëerd.

Bruto vloeroppervlak: 1.650 m²

Gasverbruik: 5.600 m³/jaar

Energiekosten 2014: ca. € 6,70 per m²

EPC: 0,61

Een perfect leerklimaat

De EnergieSchool is de vierde school in Nederland die is ontworpen en gerealiseerd volgens het principe PassiefBouwen. De intelligente schil om het gebouw werkt als een thermosfles. Het gebouw is maximaal geïsoleerd en extreem luchtdicht. In de winter is er weinig energieverbruik en toch veel comfort. Er is één slim ventilatiesysteem en er kan vraaggestuurd gekoeld, verwarmd en geventileerd worden. Door de goede thermische schil zijn er geen radiatoren of vloerverwarming nodig. Met een lange grondbuis wordt de temperatuur van de bodem gebruikt voor voorkoeling en –verwarming van de verse lucht. De luchtkwaliteit wordt per lokaal automatisch geregeld. De EnergieSchool is de eerste school in Nederland die gebruik maakt van dit BaOpt-systeem, waarbij mensen geen luchtstroom meer voelen. De lucht wordt met een zeer lage luchtsnelheid kriskras door de ruimte gestuurd, hierdoor is er geen hinder van koude luchtstroom. De EnergieSchool heeft voor zowel het ontwerp als de uitvoering het certificaat PassiefBouwen gekregen.

Klik hier voor het artikel Een perfect leerklimaat in Jirnsum uit het magazine Schooldomein
Klik hier voor het artikel Een kind snapt hoe het werkt uit het Friesch Dagblad
Klik hier voor de brochure Gezond leren & duurzaam presteren

Fotografie Eye Dea en Erik Stekelenburg