Christelijk Lyceum Zeist

Van Hoogevest Architecten werkt in opdracht van de CVO Groep aan de uitbreiding, renovatie en verduurzaming van het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ) aan de Lindenlaan 23 in Zeist. Het ontwerp wordt in drie bouwfases uitgevoerd, waarbij fase één zojuist is afgerond (augustus 2024) en fase twee wordt opgestart. Belangrijkste knelpunten voor CLZ waren: onvoldoende onderwijsruimte en geen goede samenhang tussen de onderwijsruimtes vanwege de verspreide ligging in zowel het monumentale hoofdgebouw als in de later aangebouwde vleugels aan de achterzijde van het monument.

vernieuwing en traditie

CLZ dateert uit 1920 met aanpassingen uit 1954 en heeft de status van gemeentelijk monument gekregen. Latere uitbreidingen uit 1985 en 1997 hebben geen monumentale waarde en belemmeren aan de achterzijde de beleving van het monumentale gebouw. Door verstrengeling van hoofdgebouw en uitbreidingsdelen zijn tijdslagen minder goed leesbaar, hetgeen ook een negatief effect heeft op de logistiek binnen het gebouwenensemble. Geheel in lijn met het DNA van CLZ heeft Van Hoogevest Architecten vernieuwing en traditie tot thema gekozen voor het nieuwe ontwerp. De traditie wordt in ere hersteld door restauratie en verduurzaming van het monument. Het eigentijdse onderwijs komt tot zijn recht in de verbeterde vleugels aan de achterzijde.

Nieuwe samenhang en verbinding

De uitbreidingen uit de jaren 80 en 90 worden deels gesloopt en verbouwd c.q. uitgebreid, waardoor de monumentale achtergevel van het hoofdgebouw weer in het zicht komt. Een transparant gehouden overdekte buitenstraat over de volledige breedte van het oude schoolgebouw, vormt de verbinding tussen oud en nieuw. Centraal in de nieuwbouw is het nieuwe Forum ondergebracht, opgetrokken over de volledige hoogte van de nieuwbouw. Samen met de aula in de oudbouw fungeert Het Forum als ontmoetingsplek voor leerlingen, maar leent zich met een fraaie tribunetrap ook uitstekend voor bijzondere bijeenkomsten. Een verbetering van de logistiek is gevonden in één heldere rondlopende route door de oudbouw en naar de nieuwbouw. Hierdoor ontstaat een heldere samenhang en verbinding die voorheen ontbrak.

Eenheid in verscheidenheid

Materiaal- en kleurgebruik zijn onder meer ingezet ten behoeve van de gewenste eenheid in verscheidenheid. Zo is de historische achtergevel van het monument weer ontpleisterd waardoor net als vroeger de rood-bruine baksteen als schoon metselwerk zichtbaar is geworden. De gevels van de nieuwe en te renoveren bouwdelen worden voorzien van wit Keimwerk. Hiermee is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen oud en nieuw en wordt met dit contrast de verschillende tijdslagen leesbaar.

Nieuwe beleving

De overdekte binnenstraat tussen oudbouw en nieuwbouw is op de beide kopse kanten voorzien van een nieuwe entree voor leerlingen. De bronskleurige entreeluifels gaan over in de bronskleurige plafonds van de binnenstraat. Ter plaatse van het hoge en lichte Forum krijgt het plafond een extra verbijzondering door een 3d patroon dat via een indirecte verlichting extra glans krijgt.
De rondlopende gangstructuur verbindt de lokalen en de zelfstudieruimtes op een vanzelfsprekende manier. Door een afwerking in bruinkleurig bamboe en door veel daglicht en transparantie tussen de onderwijsruimtes, is de nieuwe leeromgeving een lichte en prettige plek.

Onderwijs

Opdrachtgever: CVO Groep
Architecten: Van Hoogevest Architecten
Bouwdirectie: HEVO BV
Installatieadviseur: Adviesbureau Sijperda-Hardy BV
Constructeur: Swinn BV
Brand & Bouwfysica: Royal HaskoningDHV
Fotograaf: Frank Hanswijk