Brede School Kerckebosch

Maart 2017 is de Brede School Kerckebosch geopend, die middenin de bosrijke, gelijknamige wijk is gelegen.

Op vrijdag 31 maart 2017 is Brede School Kerckebosch in Zeist officieel geopend door de verantwoordelijke wethouder van de Gemeente Zeist, de heer Johan Varkevisser. In deze brede school met een bvo van 2040 m2 zijn twee basisscholen en een Kind Centrum ondergebracht: de Damiaanschool, de Montessorischool Zeist en Kind & Co. Het ontwerp is gemaakt door Van Hoogevest Architecten in opdracht van de Gemeente Zeist.

De architect over de Brede School Kerckebosch

“Ik was verrast door de locatie van de school; wat een prachtige plek! Geweldig om daar een Brede School te mogen ontwerpen. En om daar naar school te gaan. Gevoelsmatig ligt het diep in het bos, maar feitelijk is het dichtbij de bewoonde wereld. Met ons ontwerp willen we de locatie niet aantasten, maar juist versterken. Het gebouw bestaat uit vier aan elkaar geschakelde kappen. Beide scholen hebben één kap, het hart heeft er twee. Door de verschillende kappen precies tussen de bestaande bomen in te schuiven, breng je het onderwijs als het ware de natuur in. Het gebouw heeft met zijn gedifferentieerde kapvorm een fijne schaal en een landschappelijk karakter. In het interieur is hierdoor een verrassende ruimtelijkheid ontstaan met veel hoogte en veel licht. Naar alle kanten toe is het gebouw transparant gehouden en daarmee het bos dichtbij; vanuit alle ruimtes loop je direct het bos in. Door de precieze positionering van het gebouw konden de meeste bomen worden behouden en staan deze nu dicht op de gevel. De daken en gevels van de Brede School zijn bekleed met een keramische dakpan in een bruinrode tint. Deze harmonieert met de schors van de hoge dennen waartussen de school staat.”

 

“Met ons ontwerp willen we de locatie niet aantasten, maar juist versterken.”

Installatietechniek

De school is voorzien van een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem en een hoog rendement warmteterugwinning. Voor de ventilatie is Frisse Scholen klasse B aangehouden, waarbij de ventilatie CO2 is gestuurd. Ten behoeve van de warmteopwekking is een elektrische warmtepomp opgenomen. De ruimtes worden alle verwarmd door middel van luchtverwarming. In de ruimtes van Kind & Co is vanwege het spelen op de vloer een vloerverwarming gemaakt.

Aannemer KlaassenGroep bv Dinxperlo
Adviseur constructies Bouwtechnisch Adviesbureau Croes Nijmegen
Adviseur installaties Feniks Installatie-adviseurs bv Utrecht
Terreinontwerp Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Kerckebosch
Fotografie Frank Hanswijk