Brede school Op de Groene Alm

In februari is de nieuwe katholieke basisschool Op de Groene Alm in de Utrechtse uitbreidingswijk Hoge Weide geopend. Op de Groene Alm is een brede school met zestien groepen, een peutercentrum, naschoolse opvang, een ouderlokaal en een gymzaal. Het gebouw heeft een bvo van 3822 m² en wordt multifunctioneel gebruikt, waarbij de diverse gebruikers ook ruimtes gemeenschappelijk benutten.

De school staat op een bijzondere plek, deels gebouwd in het talud van de tunnel over de A2. Het hoogteverschil is medebepalend voor de architectonische opzet. De plattegrond volgt de prismavormige bouwkavel met een gymzaal op de lange zijde. De entree met het schoolplein richt zich naar de groene vallei en de bomenrij aan de straat de Hoge Weide. Het gebouw is aan de ene kant heel formeel en ritmisch, maar door de hoogteverschillen en de schuinten krijgt het een natuurlijke stedebouwkundige inbedding.

Door de materialisering in baksteen en goede isolatie is een duurzame gevel gerealiseerd met een zeer lage EPC-waarde. Het sedumdak zorgt voor accumulatie van regenwater en voorkomt opwarming van binnenruimtes. Door Herman Bakker is veel aandacht besteed aan de gevelgeleding en verfijning in de metselwerkpatronen. Het siermetselwerk voorziet in een spannende gevel met een hoogwaardige uitstraling. Het is een parel in de wijk.

Ook van binnen is het gebouw dynamisch. De gangen zijn vrij van kapstokken, lockers zijn in nissen geplaatst zodat er rust ontstaat. De gangen fungeren als een natuurlijke uitbreiding van de lokalen, zodat er leerpleinen ontstaan. Door een opzet met transparante binnenwanden met veel glas wordt het klas doorbrekend werken bevorderd. De onder-, midden- en bovenbouw worden gemarkeerd door een eigen kleur.

Klik hier voor de video waarin de leerlingen het nieuwe gebouw laten zien

Fotografie door Luuk Kramer