Deventer-Lebuïnuskerk

De Lebuïnuskerk in Deventer is heringericht om het kerkgebouw geschikt te maken voor een breder gebruik

In 2012 is de middeleeuwse Lebuïnuskerk in Deventer opnieuw in gebruik genomen door de Protestantse Gemeente te Deventer. Deze gemeente is een voortzetting van de Hervormde Gemeente, de Gereformeerde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk. De fusie was aanleiding voor een herontwerp van de inrichting, zodat zij zich alle drie thuis kunnen voelen. Het is nu mogelijk om de Lebuïnuskerk modern, breed kerkelijk en multifunctioneel te gebruiken.

 

Moderne vloerbedekking

Daartoe zijn verschillende ingrepen gedaan naar ontwerp van Ron Verduijn. De vele functies kregen een eigen plek, waardoor helderheid en overzicht is ontstaan. Zo is bijvoorbeeld het middenschip ingericht als ruimte die geschikt is voor verschillende liturgische en multifunctionele opstellingen. Hier voorziet een nieuwe verwarmde vloer in het nodige comfort. Een moderne vloerbedekking in Bolon zorgt voor een betere akoestiek. Door het ontwerp van een uniek vloerpatroon gaat de nieuwe vloerbedekking bovendien een mooi spel aan met het licht in de kerk.

 

 

 

 

Herstel

De oorspronkelijke westingang naast de toren is in ere hersteld, waardoor men nu weer over de middenas binnenkomt. Het portaal is voorzien van een nieuw modern tochtportaal van dun, onbehandeld stripstaal. De kooromgang is getransformeerd tot kerkfoyer met een nieuwe lees- en koffietafel en zitbanken langs de kerkgevel. In de noordbeuk is een winkel- en baliemeubel ontworpen ten behoeve van de publieksfunctie van de kerk. In de magistraatskapel kunnen nu kleine diensten worden gehouden of grotere vergaderingen. De ruimte kan worden afgesloten via een nieuw ontworpen hekwerk in onbehandeld staal en is hierdoor een intieme, tochtvrije kapel geworden.

 

Geschikt voor eigentijds, multifunctioneel gebruik

In het hekwerk zijn de oude glas-in-loodramen van de gereformeerde kerk verwerkt. Naast deze structurering van de plattegrond zijn nieuwe toiletten en een keuken ondergebracht in nevenruimtes van de kerk. Ook is de Lebuïnus voorzien van een nieuwe geluids-, licht- en beeldinstallatie. De kerk is nu een goed werkend middeleeuws gebouw geschikt voor eigentijds, multifunctioneel gebruik en een plaats van samenkomst voor kerk en maatschappij.

Fotografie Frank Hanswijk