Daylight Award

Het Nieuwe Rijksmuseum maakt kans op de Daylight Award, een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor utiliteits- en woningbouwprojecten in Nederland, waarbij een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Het Rijksmuseum, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, was van oorsprong een daglichtmuseum. Na vele verbouwingen was dit concept volledig verdwenen. Onder het motto voorwaarts met Cuypers is bij het recente renovatieproces het daglicht teruggebracht in het museum. De in de jaren 60 van de vorige eeuw volgebouwde binnenplaatsen zijn weer leeggemaakt en in de museumzalen zijn de verlaagde plafonds weer verwijderd. Zo kwam het daglicht volop terug in de binnenplaatsen en de omringende museumruimtes. Ook in de donkere passage is het daglicht teruggekomen door het weer openmaken van de met marmeren platen gevulde boogopeningen.

Bekijk de inzending met foto’s voor de Daylight Award

Lees meer over het restauratieplan voor Het Rijksmuseum door Gijsbert van Hoogevest