Leeuwenbergh

De voormalige Leeuwenberghkerk in Utrecht is herbestemd tot muziekzaal voor Vredenburg, naar ontwerp van Ronnie Kuiper

Op 6 februari 2008 heeft Vredenburg in Utrecht een nieuw locatie geopend in de voormalige Leeuwenberghkerk. Dit laat-middeleeuwse gebouw was oorspronkelijk bedoeld als pesthuis, maar werd een regulier gasthuis, later kazerne en deed in het recente verleden dienst als kerk. De vele bestemmingen brachten ook voortdurend bouwkundige ingrepen met zich mee. Met de huidige interventie wordt deze bouwgeschiedenis als het ware gecontinueerd.

 

 

De authentieke sfeer en elementen als glas-in-loodramen, houten beelden en het grote sleeplade-orgel in de zaal zijn behouden.

Een uitstekende akoestiek

Naar ontwerp van Ronnie Kuiper is een nieuwe concertzaal gemaakt die onderdak biedt aan 250 concertbezoekers. Er werden hoge eisen gesteld aan geluidsisolatie en akoestiek die onder meer verwezenlijkt zijn door de constructie van een geluiddicht dak en extra voorzetramen voor de glas-in-lood vensters. Door ophanging van geluidreflecterende wanden is een uitstekende akoestiek bereikt. Een nieuwe entree maakt ook het souterrain toegankelijk dat is uitgediept om nieuwe functies te kunnen integreren. Via nieuwe inwendig geplaatste trappen of via een nieuwe lift kan men de bovenliggende muziekzaal bereiken. De ingrepen zijn zowel qua vorm als materialisering bewust modern, passend bij het culturele en wervende karakter van een nieuw Utrechts cultuurhuis.

Lees hier het artikel op Architectuur.nl

Tekening Van Hoogevest Architecten
Fotografie Anita Giskes-Kuiper, Eye Dea