Janskerk Gouda

Op 11 juni 2015 is koorkerk na een restauratieperiode van een jaar heropend. Spraakmakend is de nieuwe vloerafwerking in messing naar ontwerp van Ron Verduijn

De Op 11 juni 2015 is de koorkerk van de Sint-Jan in Gouda feestelijk heropend na een restauratieperiode van ruim een jaar. Door zakkingen in de fundering was consolidatie noodzakelijk.

Herstel

Voor herstel moest de gehele vloer met zerken worden verwijderd. Een nieuwe messing vloerafwerking met vloerverwarming werkt verrassend goed in de historische context. De vroeg 20ste-eeuwse eikenhouten koorscheiding van architect Willem Kromhout is slim aangepast zodat het koor ook in open verbinding met de kooromgang kan worden gebruikt. Speciaal ontworpen eikenhouten stoelen completeren de nieuwe look van de koorkerk die nu voor breed gebruik geschikt is.

 

 

‘Leeftijd geeft schoonheid, dat is in de hele kerk zo’

Langste kerk van Nederland

De Sint-Janskerk is met een lengte van 123 meter de langste kerk van Nederland en internationaal bekend vanwege de bijzondere gebrandschilderde ramen. Bij de grote restauratie van de vorige eeuw (1964 – 1980), ook onder leiding van Van Hoogevest Architecten, is al een belangrijk deel van de fundering vernieuwd. De houten paalfundering onder het koorgedeelte die nu onder handen is genomen, was zo slecht dat de pilaren waren verzakt met alle gevolgschade van dien. Het werk is uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg uit Ameide en de messing vloer is gemaakt door Smederij Rombout uit Buurmalsen.

Fotografie Frank Hanswijk

Op Architectenweb  en ArchitectuurNL zijn artikelen geschreven over dit project