Amstelhotel Amsterdam

Eind februari 2018 is de restauratie van het Amstelhotel Amsterdam opgeleverd.

In een jaar tijd (februari 2017 – februari 2018) zijn de daken en gevels van het Amstelhotel in Amsterdam gerestaureerd, zijn historische kleuren teruggebracht en ook de verdwenen leeuwenfiguren op het dak gereconstrueerd. Het restauratieplan is gemaakt en uitgevoerd onder leiding van Van Hoogevest Architecten in samenwerking met Burgy bouwbedrijf. Het nieuwe lichtplan is ontworpen door Koen Smits in samenwerking met Hans Wolff.

Bouwtechnisch herstel

Het Amstelhotel is als eerste ‘grand hotel’ van Nederland geopend in 1866, gebouwd naar ontwerp van architect Cornelis Outshoorn. Ook nu nog is het Amstelhotel icoon van de stad Amsterdam dat vele beroemde gasten trekt. De laatste 20 jaar is het hotel meermalen van eigenaar gewisseld. Reden waarom het onderhoud achterstallig was. De vele materiaalsoorten – staal, zink, terracotta, hout, baksteen – die zijn verwerkt aan de gevel waren door roestende verbindingsijzers aangetast. Verflagen bladderde waardoor vocht vat kreeg op de houten ramen en kozijnen. En ook het dak zelf was in zeer slechte staat. Het bouwtechnisch herstel was dan ook omvangrijk.

Het icoon van de stad Amsterdam dat vele beroemde gasten trekt.

Reconstructies

Tegelijkertijd is kleuronderzoek uitgevoerd door Suzanne Fischer die ook bouwhistorisch onderzoek deed. Resultaat was een chique kleurenpallet dat nu in ere is hersteld. Op basis van historisch fotomateriaal en voorbeelden elders zijn acht leeuwenfiguren gereconstrueerd en teruggeplaatst op het dak waar zij nu uitkijken over de stad. Voor meer informatie klik hier.

 

Gefaseerde uitvoering

Het herstel is uitgevoerd in een zeer korte tijd om overlast voor de exploitant InterContinental Amstel Amsterdam tot een minimum te beperken. Kamers zijn lopende het werk volop verhuurd. Dit kon alleen door een intensief overleg tussen betrokken partijen, waarbij de aannemer soepel heeft ingespeeld op allerlei wensen van het hotel. Voor meer informatie klik hier

Verlichtingsplan

Binnenkort worden professionele avondopnames gemaakt om het bijzondere aanlichting van het hotel vast te leggen. De verlichting bestaat uit ledverlichting aan de gevel in combinatie met verlichting op afstand. Het geheel levert een bijzonder sfeervol avondbeeld op. Tegelijkertijd resulteert de vernieuwing van de verlichting in een belangrijke energetische verbetering.

Fotografie Frank Hanswijk