Stadsschouwburg Utrecht wordt heropend

Op 27 januari 2016 wordt de Stadsschouwburg in Utrecht officieel heropend na een intensieve verbouwingsperiode van anderhalf jaar. Het entreegebied is optimaal multifunctioneel geworden met een publiek gedeelte waarin stadscafé  Mevr. Dudok is ondergebracht. Een nieuwe lift op een strategische plek, in de oksel van het gebouw maakt alle verdiepingen toegankelijk. De Blauwe Zaal is verbouwd tot vlakke vloertheater, kantoorfuncties zijn gegroepeerd ondergebracht in het souterrain, restaurant Zindering is gemoderniseerd en ook de Douwe Egberts Zaal en de aangrenzende foyers zijn aangepast aan de eisen van deze tijd. 

De renovatie is gefaseerd uitgevoerd om de continuering van het theaterprogramma mogelijk te maken. In de eerste fase zijn het entreegebied, Zindering en de Blauwe Zaal gerenoveerd. Belangrijke vraag van de opdrachtgever was een verheldering van de routing, waarbij publieke en private verkeersstromen gescheiden zouden worden. Daartoe zijn de verspreid in het gebouw aanwezige kantoorruimtes nu geclusterd in het souterrain. Een nieuwe zijentree maakt het kantoorgebied separaat toegankelijk waardoor personeel niet meer door het publieke gebied hoeft te lopen. Via deze route wordt ook het restaurant op de verdieping ontsloten. De kantoorruimtes in het souterrain zijn voorzien van extra daglicht door bij de glazen voorgevel op de begane grond openingen te maken in de vloer, voorzien van beloopbaar glas.  

Een andere wens van de Schouwburg was een publieksvriendelijk en multifunctioneel entreegebied. Dit is mogelijk gemaakt door uithuizing van de kantoorruimtes direct achter de voorgevel en verwijdering van een dichte scheidingswand. Nu komt optimaal daglicht binnen en is een ruim gebied ontstaan dat via een glazen schuifpui ook kan worden afgesloten van het theaterdeel. Hierdoor is het entreegebied separaat te gebruiken voor ontvangsten van groepen die niet naar het theater gaan. De Schouwburg heeft hier nu ook een nieuw stadscafé. 

In de Blauwe Zaal vond een ingrijpende verbouwing plaats om ook hier de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Een inschuifbare tribune maakt het mogelijk om de zaal voor verschillende doeleinden te gebruiken. De nieuwe installatietechnische voorzieningen zullen het energieverbruik sterk terugdringen. De Douwe Egberts zaal is in een tweede fase gerenoveerd ook met verbeteringen ten aanzien van techniek, zitcomfort en meer mogelijkheden voor mindervaliden. Ook restaurant Zindering is gerenoveerd met een nieuw interieurconcept van ontwerpbureau Concrete.

fotografie Frank Hanswijk

Lees hier het artikel op de website van architectenweb

Lees hier het artikel op de website van architectuur.nl