Restauratie en uitbreiding Museum Nairac

In april 2013 is het vernieuwde Museum Nairac in Barneveld opgeleverd, naar ontwerp van Hans Verborg. Het museum is in 1875 opgericht als gemeentemuseum door de toenmalige burgemeester van Barneveld, mr. C.A. Nairac. Sinds 1975 is de collectie gehuisvest in een karakteristiek zeventiende-eeuws pand genaamd ‘De Brouwerij’.

In februari 2012 ging de uitbreiding van het museum van start. De historische, rijksmonumentale bebouwing is gerestaureerd en heringericht en heeft een transparante verbinding gekregen met de nieuwbouw. In het nieuwe gedeelte is het entreegebied ondergebracht met een museumwinkel, een multifunctionele ruimte en museale ruimtes voor wisselexposities. Op de verdieping bevinden zich kantoorruimtes en in de kelder onder de nieuwbouw zijn een werkplaats en het museumdepot ondergebracht. Het totale bruto vloeroppervlak van het vernieuwde museum is 1.161 m².

Stedenbouwkundige aspecten

Door sloop van de zeventiger jaren bibliotheek achter het museum ontstond er ruimte voor nieuwbouw die past binnen de historische, kleinschalige stedebouwkundige situatie. Medebepalend voor het ontwerp is de zichtlijn vanuit het museum naar de toren van de Oude Kerk in Barneveld die bekend is vanwege het verhaal van Jan van Schaffelaar.

Duurzaam ontwerpen

De nieuwbouw is uitgevoerd in translucent metselwerk in combinatie met een glasgevel waarachter het entreegebied ligt. Naast duurzaam materiaalgebruik zijn ook installaties ingebracht ter bevordering van een energiezuinig gebruik. Zo is er een installatie met warmte- en koudeopslag toegepast, waardoor in de winter de opgeslagen warmte kan worden hergebruikt. Het dak is bedekt met sedum en de verlichting bestaat uit led armaturen. Hierdoor verwacht men dat de doelstelling van de Gemeente Barneveld om te komen tot een verregaande energiebesparing ruimschoots zal worden gehaald.

Klik hier voor het artikel op Architectenweb

Klik hier voor de website van het museum

Bekijk hier de webcamfilm van de nieuwbouw

Fotografie Martin van Welzen, via aannemer Van Driesten Bouw bv.