Uitbreiding Alberdingk Thijm

Op 14 november 2013 is de nieuwe uitbreiding van de International School Alberdingk Thijm in Hilversum geopend. Het ontwerp van Herman Bakker voorziet in een nieuw multifunctioneel auditorium, een nieuw dramalokaal en een nieuwe bibliotheek. Bestaande onderwijsfuncties zoals de aula en lokalen zijn aangepast, waarbij de oorspronkelijke gangstructuur van de school is hersteld.

Vanwege de rijksmonumentale status van de school, ontworpen door Nicolaas Andriessen (1892 – 1947) en geopend in 1938, werd eerst onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis en een waardenstelling gemaakt (hier te downloaden). Op basis daarvan werd verder gekeken naar mogelijkheden tot uitbreiding.

De start van het ontwerptraject begon met een relatief kleine vraag vanuit de opdrachtgever: een nieuw auditorium en een nieuw dramalokaal, zonder verlies van lokaalruimte. Maar al gauw werd duidelijk dat men ook de aula te krap vond en eigenlijk ook nieuwe lesruimte nodig was. Door de beperkte kavelruimte en de onsamenhangende situatie voortkomend uit uitbreidingen in het verleden, is gekozen voor een integrale aanpak: Het schoolgebouw is niet alleen voorzien van nieuwe functies, maar ook getransformeerd tot architectonisch sterk ensemble. Daartoe is een deel van de uitbreiding uit 1989, die vanuit bouwhistorisch onderzoek een indifferente monumentwaarde had toegekend gekregen, gesloopt en nieuwbouw in twee bouwlagen ontworpen, die de reeks van uitbreidingen rond de historische binnenplaats aaneensluit. De bestaande leslokalen zijn voor een belangrijk deel gerenoveerd.

Nieuwbouw en oudbouw zijn herkenbaar in een spannend en evenwichtig contrast. Ritme en structuur van de bestaande bouw zijn hersteld en consequent doorgezet in de nieuwbouw. Een goede visuele verbinding vanuit de nieuwbouw naar het binnenplein met een prachtige oude boom is gecreëerd door grote glaspanelen in de gevel. Het nieuwe auditorium is hangend uitgevoerd en is vanuit de aularuimte zichtbaar door een bekleding in donkerpaars vilt. De aula is vergroot, overbrugt de hoogteverschillen in het gebouw en vormt een verbinding tussen de aansluitende oudere bouwdelen. Het nieuwe dramalokaal is geheel zwart uitgevoerd, zonder daglichtopeningen.  

Fotografie Frank Hanswijk

Klik hier voor de info over de waardenstelling