Voortbestemming Zuiderkerk Enkhuizen

In opdracht van de Protestantse Gemeente Enkhuizen is de laat-middeleeuwse Zuiderkerk in Enkhuizen heringericht. Aanleiding hiervoor was het samengaan van meerdere kerkgemeenten in de voormalige Hervormde kerk. Door toevoeging van nieuwe faciliteiten en functies is het kerkgebouw geschikt gemaakt voor een breder gebruik, waarvoor ons bureau de term voortbestemmen heeft geïntroduceerd.

Nieuwe functies zijn ondergebracht in een strak vormgegeven nieuwe inbouw van hout, staal en glas in de noordwaarts uitgebouwde Kruiskapel, ontworpen door Ron Verduijn en Herman Bakker. De inbouw staat op een eigen fundering is daarmee reversibel ingebracht. Op de begane grond bevinden zich een foyer, een crèche en een keuken. Op de verdieping is voorzien in twee zaalruimtes voor breed gebruik, ook te verhuren aan derden. De gebruiksruimte op de inbouw is afgesloten van de noordbeuk via grote, rond gebogen glaspuien en kan voor meer doeleinden worden gebruikt. Van hieruit kan de ruimtelijke kwaliteit van de Zuiderkerk op een bijzondere manier worden ervaren.

Door subtiele ingrepen in het historisch kerkmeubilair en groepering van functies per beuk heeft de kerkruimte een heldere indeling gekregen. De zuidbeuk zal in gebruik blijven voor de eredienst. Uitbreiding van het aantal zitplaatsen zal in de toekomst mogelijk zijn. In de noordbeuk is een ontmoetingsruimte gecreëerd met aangrenzend een stiltecentrum.

De Zuiderkerk is op 2 februari officieel weer in gebruik genomen, door Frank Hanswijk is een prachtige fotoserie gemaakt. 

Fotografie Frank Hanswijk

Lees het artikel op Architectenweb

Lees het artikel in Kerkmagazine