T-Huis Visdonk Roosendaal

Op landgoed Visdonk, aan de rand van Roosendaal, is door Ronnie Kuiper het T-Huis ontworpen

Op landgoed Visdonk, aan de rand van Roosendaal, is door Van Hoogevest Architecten het T-Huis ontworpen. Het moderne en duurzame T-Huis is gebouwd in opdracht van de Maatschappij van Welstand en biedt onderdak aan het Milieu Educatief Centrum (MEC) Roosendaal, Brasserie T-Huis en een beheerkantoor van Natuurmonumenten.

Natuurlijke materialen

Ronnie Kuiper heeft er voor gezorgd dat het gebouw recht doet aan het omringende natuurgebied. Zo is het T-Huis opgebouwd uit natuurlijke materialen. De buitengevel is geheel transparant waardoor het gebouw van buitenaf zeer uitnodigend is en van binnenuit de natuur door de bezoeker beleefd wordt. De kozijnen zijn in een ogenschijnlijke willekeur geplaatst en steken iets naar buiten uit waarmee het de verticale ritmiek van de omringende bomen overneemt. De constructie van gelamineerd larikshouten liggers doet denken aan de kruinen van de omstaande bomen. Het dak is sterk geplooid en bekleed met sedum waarmee het een duidelijke aansluiting krijgt op de landschappelijke omgeving.

 

 

Prettig binnenklimaat

Het binnenklimaat wordt zo energiezuinig mogelijk gerealiseerd via een gasabsorptiewarmtepomp die naast het gebouw is geplaatst. Samen met de vloerverwarming zorgt deze voor een zeer prettig binnenklimaat. Door de grote overstekken en de plaatsing tussen de bomen zal er weinig opwarming van het gebouw door zoninstraling zijn. Het sedumdak zorgt voor warmte-accumulatie en een waterbuffer bij regenval. Met de eigenzinnige uitstraling van het gebouw past het op een geheel eigen, moderne wijze in haar directe omgeving.

Fotografie Frank Hanswijk

Lees meer op de website van Natuurmonumenten