Herinrichting Jacobikerk Utrecht

In 2011 is de Jacobikerk in Utrecht heringericht voor een breder gebruik, naar ontwerp van Ron Verduijn

De Utrechtse Jacobikerk was in de jaren 70 onderdeel van het zogenaamde vijfkerkenrestauratieplan, waarbij 5 Utrechtse binnenstadskerken binnen één restauratieproject werden aangepakt onder leiding van architect Teus van Hoogevest. In 2011 kreeg Van Hoogevest Architecten opnieuw opdracht van de Protestantse Gemeente Utrecht, nu om de Jacobikerk geschikt te maken voor multifunctioneel en eigentijds gebruik.

“Als je straks over deze trappen loopt, raak je aan de ene kant het oude gebouw aan, en aan de andere kant de moderne inpassing.”

De nieuwe glaspuien van de Pelgrimszaal

Om de gebruiksmogelijkheden voor de Jacobi te verruimen zijn de Armenhuisjes tegen de westgevel van de kerk gerestaureerd en heringericht. Hier bevinden zich nu 3 zalen voor verhuur aan derden en een nieuwe professionele keuken en toiletten. Aan de noordkant van de inpandige toren is een eerder gemaakte lage inbouw voorzien van grote glaspuien die deze zogenaamde Pelgrimszaal in visuele en open verbinding brengt met de kerkruimte. De zaal is separaat te gebruiken door circa 100 personen, maar kan ook door een ingebrachte schuifwand verdeeld worden in twee kleinere zalen. De kerk heeft ook een nieuwe geluids- en lichtinstallatie gekregen.

Fotografie Jos Stöver

Lees hier het enthousiaste verhaal van Ron Verduijn over herinrichting van de Jacobikerk in het kerkblad de Jacobsladder
Bekijk hier de website van de Jacobikerk