Heinenoord Streekmuseum

In de historische boerderij Oost Leeuwenstein in Heinenoord is het streekmuseum Hoeksche Waard gevestigd

Oost-Leeuwenstein in Heinenoord, onder de rook van Rotterdam, is een monumentale boerderij op het land van de historische buitenplaats ‘t Hof van Assendelft. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw is de buitenplaats herbestemd tot streekmuseum van de Hoeksche Waard. In de boerderij, met enorme afmetingen, is de collectie ondergebracht van de boeren en de landarbeiders. In 2004 moest het museum worden gesloten vanwege ernstige bouwvalligheid. Via subsidiegelden van de Provincie en de Europese Unie kon de recente restauratie door Van Hoogevest Architecten worden bekostigd.

Tegelijkertijd zijn alle nieuwe installatietechnische voorzieningen ingebouwd die nodig zijn voor een modern museumgebruik.

 

Water loopt als een ‘blauwe draad’ door de geschiedenis van de Hoeksche Waard.

Blauwe draad

Het water loopt als een blauwe draad door de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Meerdere overstromingen van het gebied veroorzaakte armoede en ellende. Na de watersnoodramp in 1953 werd besloten de cultuurhistorie van het gebied veilig te stellen in een streekmuseum. Deze dreiging van het water die zo bepalend was voor de totstandkoming van het museum, is door Ronnie Kuiper op symbolische wijze verwerkt door middel van een blauwe ledverlichting in de armleuningen van de glazen borstwering. De blauwe lijn markeert als het ware de interventie ten behoeve van de opstellng van museumstukken. Daarbij is de ruimtelijke kwaliteit van de historische boerderij optimaal behouden. Nieuwe installatietechnieken zijn weggewerkt achter voorzetwanden. Een nieuwe lift brengt de bezoeker naar de hoger gelegen ‘catwalk’.

Lees hier het artikel op Architectuur.nl
Download hier het artikel uit het tijdschrift ArchitectuurNL

Fotografie Frank Hanswijk