Advies Evangelische Broedergemeente Zeist

Sinds 2008 adviseert Van Hoogevest Architecten de Evangelische Broedergemeente Zeist bij de instandhouding van haar erfgoed. De Evangelische Broedergemeente is gevestigd in zo’n 50 rijksmonumentale panden aan het Broeder- en Zusterplein, de Lageweg en de Karpervijver in Zeist. Samen met het Slot Zeist vormen deze historische gebouwen een uniek architectonisch geheel, gebouwd vanaf de 18e eeuw.

In de periode 2010 - 2012 heeft ons bureau een aantal grote restauraties begeleid. Het Martinhuis aan de Lageweg, in 1835 gebouwd als terracotta fabriek met bovenwoning, is gerestaureerd en heringericht tot bedrijfsruimte en vijf appartementen. Hierbij hebben we de originele details en structuur van het monument zoveel mogelijk behouden. Volgens dezelfde uitgangspunten is ook het woonhuis aan Zusterplein 18 gerestaureerd en heringericht tot vier appartementen. Het Broederhuis, waarin voorheen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was gevestigd, werd gerenoveerd en herbestemd tot huisvesting voor de huisartsopleiding, het congresbureau en het onderzoeksbureau van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Binnen het historische karakter van het Broederhuis is een moderne studie- en werkomgeving gecreëerd.  

Daarnaast begeleidt Van Hoogevest Architecten woningverbeteringen, renovaties en monumentenonderhoud op kleinere schaal. Dit jaar hebben we een instandhoudingsplan voor het gehele historische complex van de Evangelische Broedergemeente opgesteld, als basis voor het meerjaren onderhoudsplan. Ook heeft ons bureau de organisatie geadviseerd en de benodigde documenten opgesteld bij de aanvraag tot Professionele Organisatie voor Monumentenonderhoud (POM) bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

Fotografie door Anita Giskes - Kuiper, Eye Dea