Haan terug op toren geplaatst

Maandagmiddag 13 oktober is in Amersfoort de gerestaureerde en vergulde haan teruggeplaatst op het kruis van de klokkentoren van de St. Rochuskapel. Deze handeling, in het kader van de restauratie van de kapel, werd verricht door de heer J.W.H. Verwers, regent bij stichting De Armen de Poth. De officiële en feestelijke gebeurtenis geeft tevens het startsein voor het demonteren van de steigerwerken rondom de klokkentoren zodat een vervolg kan worden gemaakt met de restauratie van deze eeuwenoude kapel.

Eind december komt de kapel weer geheel uit de steigers. Dan is de gehele leibedekking vervangen, inclusief lood- en koperwerken. Inmiddels zijn de eikenhouten constructieonderdelen al nagezien en is het metsel- en voegwerk van de gevel hersteld. De smeedijzeren onderdelen zijn gerestaureerd, evenals de glas-in-lood panelen.

In de kapel is door architect Ron Verduijn een eikenhouten meubel ontworpen, vrijstaand van de gevels. Dit element bevat een pantry, een garderobe en diverse werkkasten. Daarnaast wordt er een vloerverwarmingssysteem aangebracht en wordt de ventilatie verbeterd. Na deze totaalaanpak is de kapel geschikt voor een breed gebruik. Met ongeveer 60 zitplaatsen kunnen er bruiloften, lezingen en voorstellingen worden georganiseerd.

Lees meer over de St. Rochuskapel