Start restauratie

Op woensdag 3 september is in Amersfoort de restauratie van de Sint Rochuskapel van start gegaan. De symbolische eerste restauratiehandeling werd verricht door vicevoorzitter van de liefdadigheidsstichting De Armen de Poth, dr. W.J.H. Verwers. Klaarblijkelijk zonder hoogtevrees klom hij het steiger op om de vergulde haan van de klokkentoren te verwijderen.   

De laatste vier maanden van 2014 wordt de middeleeuwse St. Rochuskapel op het terrein van De Armen de Poth onder handen genomen. Na de vorige restauratie, bijna 50 jaar geleden, moeten er weer werkzaamheden worden verricht voor de instandhouding van de kapel. De dakbedekking van leisteen wordt vervangen en het metselwerk wordt waar nodig gerepareerd. Het torentje van de luidklok wordt verstevigd en de klimaatregeling (verwarming, ventilatie) vernieuwd. Ook de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers wordt vergroot met een verbeterde hellingbaan.

Tegelijkertijd worden enkele bescheiden aanpassingen in het interieur aangebracht: een houten vestibule wordt geïnstalleerd waarin enkele dringende voorzieningen worden ondergebracht (CV, kapstok en pantry) en het relatief grote koor wordt iets verkort.

Deze maatregelen bevorderen ook het multifunctionele gebruik van de kapel: een wens van de meer dan 1500 bezoekers per jaar en een basis voor een noodzakelijke extra geldstroom voor de bijna 600-jarige liefdadigheidsstichting De Armen de Poth.

Lees meer over de restauratie op de website van De Armen de Poth