Heropening Sint Janskerk in Gouda

Vandaag, 11 juni 2015, wordt de Sint-Janskerk in Gouda feestelijk heropend na een restauratieperiode van ruim een jaar, waarin de koorkerk was afgesloten van de rest van de kerk. Voor het funderingsherstel moest de hele vloer met zerken worden verwijderd. De nieuwe vloer met vloerverwarming ligt lager dan voorheen, waardoor de koorkerk nu op eenzelfde vloerniveau ligt als de rest van de kerk. De afwerking in messing is spraakmakend en lijkt de koorruimte een geheel nieuwe dimensie te geven. De koorschotten, begin 20ste eeuw ontworpen door architect Willem Kromhout, zijn in demontabele vorm teruggebracht. Hierdoor is het mogelijk om de koorkerk breed te gebruiken. Voor een multifunctioneel gebruik zijn ook nieuwe stoelen ontworpen. 

Verschillende sprekers omlijsten de officiële ingebruikname van de koorkerk door Commissaris van de Koning, de heer J. Smit: de vertegenwoordiger van de Hervormde Gemeente Jan Zuurmond, de burgemeester van Gouda, de heer dr. M. Schoenmaker en architect bij Van Hoogevest Architecten Ron Verduijn. 

De Sint-Janskerk is met een lengte van 123 meter de langste kerk van Nederland en internationaal bekend vanwege de bijzondere gebrandschilderde ramen. De grote restauratie van de vorige eeuw (1964 - 1980) van de kerk vond ook plaats onder leiding van ons bureau. Toen is al een belangrijk deel van de fundering vernieuwd. De houten paalfundering onder het koorgedeelte die nu onder handen is genomen, was zo slecht dat de pilaren waren verzakt met alle gevolgschade van dien. Het restauratiewerk is uitgevoerd onder leiding van restauratiearchitect Gijsbert van Hoogevest en projectleider Jos Snoek, de nieuwe toevoegingen (meubilair en messing vloer) zijn ontworpen door Ron Verduijn. Het werk is uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg Ameide.

Fotografie Frank Hanswijk

Klik hier voor onze projectpagina met fotoserie

Op Architectenweb en ArchitectuurNL zijn artikelen geschreven over de restauratie