Onthulling Pelgrimsdeur

Afgelopen zaterdag is in Amersfoort onder grote belangstelling van inwoners en genodigden de Pelgrimsdeur in de Onze Lieve Vrouwetoren onthuld. De speciale deur is met een oppervlak van circa 20 m² de grootste bronzen deur van Nederland. De deur is in opdracht van Stichting Open Oog gemaakt door beeldhouwer Eric Claus. Stichting Open Oog heeft tot doel om de stad te verfraaien met kunstprojecten die het ‘verhaal van Amersfoort’ vertellen en verdiepen.

De Pelgrimsdeur vertelt het verhaal van het ‘wonder van Amersfoort’. Centraal in het ontwerp is de afbeelding van de Blauwe Mantelmadonna, met in de mantel de afbeelding van de zeven smarten en de zeven vreugden. Maria biedt als patrones van de toren beschutting aan De Pelgrim van alle tijden. Tegelijkertijd is het kunstwerk ook een ode aan de pelgrims die in de vijftiende eeuw met hun bijdragen de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren mogelijk maakten.

De Pelgrimsdeur is voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door schenkingen van particulieren en voor een kleiner deel door giften van bedrijven. Van Hoogevest Architecten heeft het project onder andere gesponsord door het inmeten en tekenen van de natuurstenen omlijsting.

Wil je meer weten over het ontwerp? In het Rietveldpaviljoen de Zonnehof is een tentoonstelling te zien over het ontwerp van de Pelgrimsdeur. De expositie is open voor het publiek van 16 maart tot en met 4 mei 2014, klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor een filmpje over de onthulling van de Pelgrimsdeur

Klik hier voor de website van de Onze Lieve Vrouwetoren