Joannes XXIII opgeleverd

Afgelopen vrijdag is in Utrecht de nieuwe basisschool Joannes XXIII opgeleverd. Vandaag verhuist de basisschool van haar tijdelijke onderkomen naar het nieuwe gebouw aan de Neckardreef in de wijk Overvecht. Het markante gebouw is vanaf vandaag het thuis van 'vreedzame' basisschool Joannes XXIII en 2 groepen vroeg- en voorschoolse educatie. De gymzaal op de verdieping is zowel door de school als de buurt te gebruiken.

Het schoolgebouw is ontworpen door Herman Bakker. De hoofdentree van de school is prominent op de hoek gelegen, waarbij de constructieve letters XXIIII een herkenbare verwijzing zijn naar de naam van de school. Vanuit het Park de Watertoren zijn de letters XXIII op het grote gevelpaneel duidelijk zichtbaar. Kenmerkend zijn de schuin oplopende gevelvlakken met staand metselwerk en daken met sedumbedekking. Het dak van de gymzaal is voorzien van PV-cellen voor de opwekking van elektriciteit. Het gevelbeeld wordt verlevendigd door de toepassing van twee kleuren kozijnen. Het resultaat is een herkenbare verschijning in de wijk Overvecht als thuis voor de Vreedzame School Joannes XXIII.

In het interieur is een ingetogen kleurstelling gebruikt om een rustige leeromgeving te maken voor de kinderen en docenten. In de school zijn veel doorzichten gemaakt zodat een open, transparante school is ontstaan met diversiteit aan lokalen en werkruimtes. Het speellokaal is multifunctioneel uitgevoerd zodat ook vieringen en bijeenkomsten goed mogelijk zijn in deze ruimte.