Klim naar het licht

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is gerestaureerd onder leiding van Van Hoogevest Architecten. Het is de grootste kathedraal van Nederland, ontworpen door Joseph Cuypers, zoon van Pierre Cuypers bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De lange ontstaans-geschiedenis (1893 – 1906) laat zich aflezen aan de verschillende stijlen die in de kerk zijn te onderscheiden, van neogotiek tot en met Amsterdamse school en in het interieur zijn ook Moorse invloeden terug te vinden. 

Restauratie 2004 – 2019

Begin dit jaar is de 15 jaar durende restauratie van de kerk afgerond die in fasen is uitgevoerd. En natuurlijk is het werk aan een kathedraal met de allure van de Sagrada Familia in Barcelona, nooit helemaal af. Met bijzondere evenementen zet de voorzitter van het Stichtingsbestuur, Wim Eggenkamp zich in om de kathedraal meer bekendheid te geven en inkomen te genereren voor onderhoud en deelrestauraties die nodig blijven.  

Klim naar het licht 

Zo gaat op 1 mei 2019 Klim naar het licht van start. Een heel bijzonder evenement omdat het de bezoeker in de gelegenheid stelt een uniek uitzicht te krijgen over de stad en te komen op plekken die gewoonlijk gesloten blijven voor publiek. Op 60 meter hoogte wordt momenteel een loopbrug gemaakt die de twee westtorens met elkaar verbindt. Daar kunnen bezoekers zonder hoogtevrees overheen. De route is doorgaand: Via de ene westtoren klimt men omhoog om halverwege boven de gewelven van het schip door te steken naar de binnengalerij van de koepel boven de viering (kruising schip en transept). Dan weer terug over de gewelven naar de andere westtoren. Daar kan je verder omhoog langs een expositie van kunstschatten en bijzondere baksteenarchitectuur van de kerk. Wie geen hoogtevrees heeft waagt de oversteek van de ene naar de andere toren en wordt beloond met een fenomenaal uitzicht over de stad en over de daken van de kerk. Voor meer informatie verwijzen wij naar de web-site www.klimnaarhetlicht.nl.

De Nieuwe Bavo Bloeit

De kerk organiseert ook nog een ander bijzonder evenement dat op vrijdag 5 april van start gaat: Voor de zesde keer wordt De Nieuwe Bavo Bloeit georganiseerd. Dan is de kerk versiert met bloemen, een week later komt het  bloemencorso de stad binnenrijden. Voor meer informatie over de Bavo Bloeit verwijzen wij naar de website www.rkbavo.nl. Binnenkort publiceren wij een projectpagina op onze website met meer informatie over deze bijzondere restauratie waarbij naast herstel ook nieuwe inpassingen en een uitbreiding is ontworpen.