Klokken herplaatst in de zuidwest toren van de Nieuwe Bavo

Gisteren. op 27 september, werd het bouwteam in de keet bij de Nieuwe Bavo in Haarlem aangenaam verrast door het luiden van de klokken, die mooier klonken dan ooit. In één dag werd de staalconstructie waar de vijf klokken aan hangen herplaatst. De restauratie van de klokken en de draagconstructie vormt onderdeel van de laatste restauratiefase van de kathedraal, waabij de twee westtorens worden hersteld. Het mooie, rijke geluid komt mede door de iets lagere ophanging van de klokken waardoor deze nu optimaal heen en weer kunnen slingeren. Het restauratiewerk aan de zuidwesttoren is in volle gang en zal medio december worden opgeleverd. Daarna gaat de noordwesttoren in de steigers.

Het was een feest om met het mooie nazomerweer van gisteren met de lift naar boven te kunnen gaan en van hieruit een vergezicht te beleven over de stad en verre omgeving en de vieringtoren met vergulde bekroning te zien stralen in de zon. 

Ad Oriëntem (gericht op het oosten)

Ondertussen is naar aanleiding van de recente restauratie van de kathedraal een mooie nieuwe publicatie verschenen over de veelgelaagde betekenis van dit Haarlemse kathedrale kerkgebouw. Een lijvig, schitterend geillustreerd boekwerk dat op 9 september feestelijk ten doop werd gehouden in de Nieuwe Bavo. Het boek is geschreven door Bernadette Hellenberg Hubar en uitgegeven door WBooks. Via deze link kunt u het boek De Nieuwe Bavo te Haarlem, ad oriëntem - gericht op het oosten, nog tegen een introductie prijs bestellen.

fotografie Van Hoogevest Architecten