Lezing over het Hemels Jeruzalem

Op 3 maart hield Bernadette Hellenberg Hubar een lezing over het Hemels Jeruzalem, een bijbels thema dat terug te vinden is in de architectuur en de kleuren van de Nieuwe Sint Bavo in Haarlem. Ter inleiding zongen leerlingen van de Soloklas stukken van Bach en Händel. Een toepasselijk lied Caelestis urbs Jeruzalem van Alphons Diepenbrock werd ten gehore gebracht door de BavoCantorij.

Hellenberg Hubar maakt in opdracht van de Stiching Kathedrale basiliek St. Bavo een waardenstelling. Mede op basis van haar onderzoek worden restauratiekeuzes gedaan. Het kleuronderzoek wordt uitgevoerd door Judith Bohan en de restauratie/reconstructie in samenwerking met Jojanneke Post van de firma Davique (op de foto in beeld).

Door de grote kennis en het enthousiasme van de spreekster was de avond, georganiseerd door de Vriendenkring van de Nieuwe Bavo, een geweldig succes. Er werden verbanden gelegd tussen het werk van vader Pierre en zoon Joseph Cuypers en de bronnen van waaruit zij werkten. Het apocalyptische beeld van het Hemelse Jeruzalem is door zoon Cuypers onder meer vertaald in de kleurkeuze. Ook de bij toeval teruggevonden kleuren aan het exterieur van de kathedraal houden verband met het thema. Lees hier meer over dit onderwerp op de website van Hellenberg Hubar.

Fotografie Margareta Svensson