leeuwen terug op het Amstelhotel in Amsterdam

Onder grote belangstelling van de pers zijn op 25 januari 2018 vier leeuwenfiguren teruggekeerd op het dak van het Amstelhotel in Amsterdam. Door hoge kranen werden de dieren omhooggehezen en vanuit bakjes door medewerkers van het aannemersbedrijf Burgy op de consoles geplaatst. Afgelopen maandag volgde de feestelijke onthulling van de leeuwen na speeches van Anita Bos (directeur InterContinental Amstel Amsterdam), Gijsbert van Hoogevest (restauratiearchitect Van Hoogevest Architecten) en Rembrandt Sutorius (directeur Artis).

29 januari: Drukken op de knop voor de onthulling van de leeuwen op het dak. Een gezamenlijke actie door v.l.n.r. Anita Bos, Rembrandt Sutorius, Olle de Graaff (Burgy) en Gijsbert van Hoogevest.

De restauratie van het Amstelhotel omvat omvangrijk herstel aan gevels en daken en zal eind februari worden afgerond. Beeldbepalend onderdeel is de reconstructie van in het totaal 8 leeuwenfiguren die vermoedelijk tot aan de Tweede Wereldoorlog op het dak stonden van het Amstelhotel uitkijkend over de stad. Dit bewijzen historische foto's in de beeldbank van het Gemeentearchief Amsterdam, die bij onderzoek voorafgaand aan restauratie zijn geraadpleegd. De leeuwen vormen een markant onderdeel van het gebouw. Voldoende aanleiding om te kijken in hoeverre het mogelijk was om historisch getrouwe reconstructies te maken. Onder betrokken partijen werd daartoe breed draagvlak gevonden. De beeldhouwer heeft de leeuwen uit een blok kunsthars gehouwen. Dit materiaal is goed bestand tegen de inwerkingen van wind en weer waaraan de dieren bovenop het dak zijn blootgesteld. Eind februari zullen als slotstuk van de restauratie de volgende reeks van vier leeuwen worden geplaatst.

restauratiearchitect Gijsbert van Hoogevest, aannemer Burgy uit Leiden en maker van de beelden de Firma Doornekamp Woodspecials uit Waddinxveen

fotografie Frank Hanswijk