Officieel moment ter gelegenheid van de oplevering van de restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem

Op 4 maart 2016 wordt de restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem officieel opgeleverd. Het wordt een feestelijk moment waarbij ook Prinses Beatrix aanwezig zal zijn. Deze immense kathedraal is na het Rijksmuseum het belangrijkste restauratieproject van Van Hoogevest Architecten, waaraan een team van experts hebben gewerkt onder leiding van erfgoed architect Gijsbert van Hoogevest. Louis Gerdessen van Van Hoogevest Architecten is projectleider van de restauratie en heeft met zijn ambachtelijke kennis de architect en opdrachtgever kunnen bijstaan in de vele stappen die gezet moesten worden in het restauratieproces.

glas in loodraam naar ontwerp van Jan Dibbets, met de os als symbool voor de evangelist Lucas

Het restauratieplan gaat uit van ambachtelijk herstel van de vele gebreken die de kathedraal van Joseph Cuypers na zoveel jaren van summier onderhoud, vertoonde. Meer nieuws over restauratiemethoden en uitgangspunten volgt volgende week op onze projectpagina.

Bijzonder wapenfeit om te vermelden is de kunstzinnige toevoeging in het interieur van 16 glas in loodramen naar ontwerp van beeldend kunstenaar Jan Dibbets. Deze ramen met onder andere de figuratieve symbolen van de vier evangelisten zijn beeldbepalend voor het bijzondere licht dat nu binnenvalt in de kerkruimte, geheel conform de ontwerpgedachte van Joseph Cuypers. 

Klik hier voor het officiële persbericht

Klik hier voor de website If then is now

Klik hier voor meer informatie over de publicatie van Bernadette Hellenberg Hubar over de restauratie van de Nieuwe Bavo en met veel kunsthistorische achtergrondinformatie.

fotografe Sjaan VanderJagt/pixelpolder