Voortbestemmen kerkgebouwen

In het vakblad ArchitectuurNL is op 8 oktober het artikel Nieuw leven in lege kerken verschenen, van de hand van Mascha van Damme. De interventie in de Sint-Joriskerk is één van de voorbeelden in een reeks van kerken die door de auteur wordt beschreven. Voor VHA is het ontwerpen van nieuwe interventies in bestaande kerkgebouwen corebusiness geworden. Vanuit de behoefte van kerkgemeentes aan verbreding van mogelijkheden worden nieuwe inbouwen ontworpen voor facilitaire voorzieningen en nieuwe functies.

Steeds is behoud van de ruimtelijkheid en de waarde van de architectuur uitgangspunt voor het ontwerp. Nieuwe bouwvolumes zijn, zoals bij de Joriskerk, strak en neutraal-modern vormgegeven. Het 'meubel' heeft een eigen waarde en gaat geen concurrentie aan met de omgeving. Ander voorbeeld van een gelijksoortige interventie is zojuist gerealiseerd in de Bovenkerk in Kampen. In de Lebuïnuskerk in Deventer worden nieuwe meubels ontworpen en zijn specifieke ruimtes binnen de hele grote kerk gedifferentieerd door bijzondere vloerbedekking. 

Op 29 en 30 november 2013 staat Van Hoogevest Architecten weer op de beurs Kerk en Gemeente en zal ook een presentatie verzorgen over de voortbestemming van kerkgebouwen. Specifiek wordt ingegaan op mogelijkheden voor verbreding van het gebruik en onze visie op dergelijke ontwerpopdrachten.

Lees hier het artikel van ArchitectuurNL

Download hier het artikel in PDF-formaat

Fotografie Frank Hanswijk