Hoogste punt

Dinsdag 21 oktober is een historische dag voor Vestingstad Valkenburg. De kap en de windvanen worden op de Geulpoort geplaatst. Publiek is van harte welkom om vanaf het Theodoor Dorrenplein de werkzaamheden te volgen. 

Het hijsen van de kap zal naar verwachting tussen 13:00 en 14:00 uur plaatsvinden. Daarna worden de vaandels geplaatst en is het hoogste punt van de bouw bereikt. 

Directeur restauratieprojecten Jan Roest werd vanmorgen in het programma Vandaag de Dag op NPO1 live geïnterviewd over de reconstructie van de Geulpoort.

Reconstructie vestingstad Valkenburg
Naar ontwerp van Ron Verduijn wordt de Geulpoort herbouwd, een historische stadspoort in Valkenburg die al eeuwenlang uit het stadsbeeld is verdwenen. De vorm en opbouw refereert aan historische gegevens, zoals afbeeldingen en bewaard gebleven middeleeuwse funderingsresten. In de toren zijn op verschillende niveaus uitkijkpunten gemaakt bereikbaar via een modern vormgegeven wenteltrap in staal. Op verschillende hoogtes krijgt de bezoeker een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende heuvellandschap. Bewust is gekozen voor gedeeltelijke herbouw van de gekanteelde stadsmuur aan weerszijden van de toren. Hierdoor krijgt de poort een duidelijke stadskant en buitenkant. De nieuwe stadspoort wordt een icoon in het stadsbeeld van Valkenburg en beelddrager van de reconstructie van Valkenburg als historische vestingstad. Binnen deze ambitie past ook de restauratie en reconstructie van de Grendelpoort, eveneens naar ontwerp en onder directie van Van Hoogevest Architecten.