04 Nov 2021
Christelijk Lyceum Zeist wordt gerenoveerd en uitgebreid
Aquarel ca. 1920, voorgevel Christelijk Lyceum Zeist, collectie HNI
Van Hoogevest Architecten heeft in opdracht van de CVO Groep het technisch ontwerp afgerond voor de uitbreiding, renovatie en verduurzaming van het Christelijk Lyceum Zeist aan de Lindenlaan in Zeist. Het lyceum werd in 1920 ontworpen door de gebroeders Stuivinga en heeft inmiddels de status gekregen van gemeentelijk monument. Aan de achterzijde is het gebouw in verschillende periodes uitgebreid. Deze uitbreidingen hebben geen monumentenstatus.
traditie en vernieuwing als een waardevolle twee-eenheid
functionaliteit en logistiek
Belangrijkste knelpunten voor het Christelijk Lyceum Zeist zijn het gebrek aan voldoende onderwijsruimte en de complexe logistiek binnen het gebouw. De uitbreidingen aan de achtergevel hebben weinig onderlinge samenhang en zijn vervlochten met de oudbouw. Hierdoor is de oriëntatie binnen het gebouwenensemble lastig. Een verbetering van de logistiek is dan ook naast het toevoegen van nieuwe functionele ruimte, een belangrijk onderdeel van het voorliggende ontwerp. Ook zal het monumentale oude schoolgebouw energetisch worden verbeterd zodat een energielabel A haalbaar wordt. Voor deze verduurzaming is gezocht naar een samenstel van maatregelen zonder aantasting van monumentwaarden.
traditie en vernieuwing
Om een spannende twee-eenheid te laten ontstaan tussen traditie en vernieuwing, dus tussen oudbouw en nieuwbouw, heeft architect Herman Bakker van Van Hoogevest Architecten gekozen voor het versterken van de verschillende tijdlagen. Nu gaan de verschillende bouwdelen naadloos in elkaar over en verhindert deze versmelting de beleving van het oude monumentale schoolgebouw. Het ontwerp gaat uit van een ‘ontrafeling’ van de verdichting aan de achterzijde. Zo ontstaat ruimte en zal de oude, karakteristieke achtergevel weer zichtbaar zijn als binnenmuur in de nieuwe overdekte binnenstraat, die de overgang tussen oud en nieuw markeert.
nieuwe hoofdentree voor leerlingen
Om de binnenstraat te kunnen maken wordt een deel van de latere uitbreidingen aan de achtergevel, verwijderd. Het te behouden uitbreidingsdeel wordt geïntegreerd in de nieuwbouw, die een contrasterende kleur en vorm heeft gekregen in vergelijking met het oude schoolgebouw van de gebroeders Stuivinga. De overgang tussen oud en nieuw is daarmee helder. In de binnenstraat zijn op verschillende niveaus verbindingen gemaakt tussen uitbreiding en oudbouw. In het midden is voorzien in een tribune, die fungeert als een centraal gelegen ontmoetingsplek, het nieuwe Forum. Een nieuwe hoofdentree voor leerlingen is gesitueerd op de kopse kant van de binnenstraat. Met deze transformatie zijn de verschillende bouwdelen bouwstenen van een ensemble waarin de groei helder is, waarin leerlingen gemakkelijk de weg zullen vinden en waarin alle bouwdelen een samenhangend geheel vormen.