arrow down
Van Hoogevest Architecten vierde in 2009 het 100-jarig jubileum. Bij die gelegenheid kreeg Gijsbert van Hoogevest de Koninklijke onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau, uit handen van de toenmalige burgemeester van Amersfoort, Albertine van Vliet-Kuiper. De onderscheiding kreeg hij vanwege zijn grote verdienste voor het restauratievak en zijn vele maatschappelijke nevenfuncties.
Jubileum

Het architectenbureau Van Hoogevest werd opgericht in 1909 door Gijs van Hoogevest (1887 -1968), grootvader van de huidige directeur/eigenaar. Hij ontwierp veel woningbouw, scholen en gebouwen voor de gezondheidszorg. Bekende ontwerpen van zijn hand zijn het jongensinternaat in Zeist, dat nu als jong monument op de monumentenlijst staat, de voormalige Pensioenraad in Den Haag en het algemeen psychiatrisch ziekenhuis Zon en Schild in Amersfoort. Ook kwam er een groot aantal luxe villa’s in en rond Amersfoort van zijn tekentafel. Met zijn ambachtelijke manier van bouwen behoorde hij tot de navolgers van Berlage.

Zoon en opvolger Teus van Hoogevest (1915-2005) gaf het bureau bekendheid door grote en integrale restauraties van beroemde monumenten, zoals de vijf Utrechtse Binnenstadskerken, de Janskerk in Gouda, de Maartenskerk in Zaltbommel en de Sint Servaasbasiliek in Maastricht.

In 1983 is het bureau overgenomen door Gijsbert van Hoogevest (1951). Nu werken vijf architecten aan de vele opdrachten in de restauratie, nieuwbouw en herbestemming/interventie, ondersteund door projectleiders, bouwkundig tekenaars en het facilitair management. Belangrijke restauratiewerken zijn het raadhuis van Dudok in Hilversum, kasteel Amerongen en het Rijksmuseum in Amsterdam. De afdeling voor architectuurhistorisch onderzoek doet onderzoek voor restauratieprojecten, publiceert over het werk van de architecten en beheert de website. 

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan is in 2009 een jubileumboek verschenen Bouwen op Historie, 100 jaar Van Hoogevest Architecten, onder redactie van Carien de Boer-van Hoogevest. Ook werd een jubileumwebsite gemaakt www.bouwenophistorie.nl waarop alle informatie over het jubileum, de sprekers, de powerpoints, de publiciteit en de geschiedenis van het bureau staat te lezen. 

Fotografie Marcel Terlouw, ARGOS fotografie/vormgeving