Nieuwe kerk in Scherpenzeel

Op 28 mei 2013 wordt de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente in Scherpenzeel officieel in gebruik genomen. Het kerkgebouw is ontworpen door Tanja Wendt en vormt een beeldbepalend element in het dorpsgezicht van Scherpenzeel. 

Met 1500 zitplaatsen, mogelijk uit te breiden naar 2000, is het een fors kerkgebouw dat tegemoet komt aan de wensen van de rap groeiende kerkgemeente. De plattegrond is symmetrisch ontworpen over een oost-west georiënteerde middenas. Naar het oosten toe loopt het grondplan vliegervormig uit. Op de begane grond bevinden zich de kerkzaal, met consistoriekamer, een bibliotheek en twee grote zalen. Eén van deze zalen kan worden gebruikt als rouwcentrum. Op de eerste verdieping zijn nog eens zes zalen ondergebracht voor catechisatie en jeugdwerk. 

Stedebouwkundige situatie

De nieuwe kerk ligt aan de noordoostzijde van het dorp. Via een gelede opbouw is een verbinding gemaakt met de kleinschalige bebouwing in de omgeving. De vorm van het entreedeel aan de voorzijde is laag en sluit aan bij de nieuwe woonwijk Renes. De grote dakvlakken van de kerkzaal aan de achterzijde vertonen qua vorm gelijkenis met omliggende boerderijen en schuren. Het omvangrijke dakvlak is opgedeeld in drie delen, in hoogte oplopend vanuit de Marktstraat richting de Ringweg. Hierdoor is een dynamiek ontstaan die zijn hoogtepunt kent boven de kerkzaal met een spits toelopend torenelement. De driedeling van de dakopbouw is voortgezet in een overeenkomstige driedeling van de gevelvlakken, met verschillende raamtypen. 

Materialisering

In het interieur zijn de wanden gestuukt of uitgevoerd in schoon metselwerk en zijn de gelamineerde houten spanten in het zicht gebleven. Gekozen is voor een rustige kleurstelling, met natuurlijke materialen. Directe en indirecte daglichttoetreding van meerdere kanten draagt bij aan een prettige beleving van de ruimte. Het dakvlak is bekleed met keramische pannen. 

Klik hier voor het artikel op Architectenweb

Download hier het artikel uit het Algemeen Dagblad

Fotografie Tom van Hell