kinderen ervaren het landschap vanuit een stedelijke omgeving

Op 14 oktober 2011 is de nieuwe uitbreiding van de Daltonschool in de Utrechtse wijk Rijnsweerd geopend. De bijzondere vorm van de nieuwbouwplattegrond sluit met een langgerekt bouwlichaam aan op de zuidoosthoek van de bestaande school. In het ontwerp is aansluiting gezocht met de stedenbouwkundige situatie. Aan de achterzijde bevindt zich een parkachtige aanleg. Onder het motto 'leren in het park'  heeft architect Ronnie Kuiper een glazen achtergevel ontworpen met een transparante huid van schuin tegen de gevel geplaatste onbewerkte stammen. Daarmee is een duidelijke relatie voelbaar tussen de binnenruimte en het aangrenzende park.

Energiezuinig bouwen en verbouwen

Het oude schoolgebouw daarentegen, ruim 10 jaar oud, heeft een introvert karakter. Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en was te klein geworden voor de groeiende school. Het nieuwe bouwvolume heeft een bruto vloeroppervlak van ruim 1500 m² verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich een verdiept gedeelte met speelzalen en kleuterklassen, geschikt voor het daltononderwijs. De zuidgevel is voorzien van meranti puien en zonwerend glas en zonwerende screens. Op het dak bevindt zich een mos-sedumbedekking. Het binnenklimaat is hierdoor aangenaam en het energieverbruik laag. In het bestaande gedeelte zijn de installaties vernieuwd en lichtstraten gemaakt voor de verbetering van daglichtvoorziening. Ook is het schoolgebouw toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door de inbouw van een lift.

Klik hier voor de website van de school 

Fotografie Anita Giskes-Kuiper, Eye Dea