Consortium Nationaal Ensemble Soestdijk, Buitenplaats van Nederland, door naar de laatste ronde

Het Consortium Nationaal Ensemble Soestdijk, Buitenplaats van Nederland wordt gevormd door een krachtenbundeling van bouwconcern VolkerWessels, Van Hoogevest Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex, DGO Concept en Staatsbosbeheer en is samen met twee andere partijen door naar de laatste ronde, de biedingsfase waarin partijen een bod mogen plaatsen op Paleis Soestdijk.

Download hier via onze mediapagina het officiële persbericht.

Download hier de officiële berichtgeving van de Rijksoverheid

Links naar partners:

Volker Wessels

H+N+S Landschapsarchitecten

dgo concept

Cultureel Organisatiebureau Artifex

Staatsbosbeheer

In ons plan krijgt Soestdijk een nieuwe bestemming als de Buitenplaats van Nederland. Deze locatie van nationaal belang en met koninklijke allure is lang voor het publiek afgesloten geweest. Nu wordt het een openbare recreatieplek met een eigentijdse, 21e-eeuwse invulling voor een brede doelgroep en met drie belangrijke pijlers: paleis, park en paviljoen.

zie de website www.buitenplaatsvannederland.nl

Paleis

Het historische paleis is een iconisch gebouw, dat verankerd ligt in ons collectieve geheugen. Het wordt zorgvuldig gerestaureerd en behoudt zijn museale functie. Tegen betaling zijn de historische zalen en eerder niet- toegankelijke gedeelten van het paleis te bezichtigen. Andere vertrekken worden verhuurd als kantoor- en vergaderruimte. In en om het paleis gaan officiële ontvangsten, kleinschalige bijeenkomsten, concerten, diners en andere evenementen plaatsvinden.

Park

Het paleispark wordt openbaar en gratis toegankelijk. Er zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden, speel- en picknickplekken en er is een sporteiland. De paleistuinen worden verfraaid en de rest van het park wordt opgeknapt of heringericht en voorzien van horecapunten. Verrassende zichtlijnen, en zelfs een Grand Canal, komen in het landschap en bestaande gebouwen krijgen een specifieke bestemming. Zo behoudt de Oranjerie zijn horecafunctie.

Paviljoen

Een nieuw te bouwen modern paviljoen, halverwege het parkbos, fungeert als extra publiekstrekker. Tegen betaling kan de overweldigende binnenruimte van zo’n 2000 m2 worden bezocht met jaarlijks wisselende, audiovisuele blockbustershows à la Cathédrale d’Images in Les Baux-de-Provence in Frankrijk. Dynamische projecties – van bijvoorbeeld bekende kunstenaars, indrukwekkende foto’s en films – tot wel 17 meter hoog, voorzien van speciale effecten en ruimtevullende muziek, imponeren en verwonderen de bezoekers. Het multifunctionele paviljoen is zeer geschikt voor grote groepen. De binnenruimte is buiten bezoekuren te gebruiken voor congressen, bedrijfspresentaties en denktankforums met een spectaculair karakter. Het paviljoen heeft ook een restaurant. En boven op het dak zit een openluchttheater met uitkijkpunt.

tekeningen, doorsneden en renders Van Hoogevest Architecten en H+N+S landschapsarchitecten